Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker har ett större ansvar än bara vinsten

Tänk om jag som vd eller ägare av AB Väddöskolor skulle komma på idén att öka bolagets vinst genom att flytta barnen från Singö till Grisslehamn. Och sedan annonsera ut skolfastigheten som sommarstuga för 40 000 kronor i månaden (vilket är den hyra vi i dag betalar kommunen).

Annons

Barnen på Björkö-Arholma skola skulle också kunna flyttas till Älmsta och då sparar jag ytterligare 60 000 kronor i månadshyror. Det vore onekligen spännande att testa sådana annonser för att se det verkliga marknadsvärdet.

Inhyrda skolpaviljonger (cirka 15 i kommunen?) kostar som jämförelse minst 25 000 kronor per styck varje månad i verkliga pengar. Till slut kan jag säkert höja både min egen lön och bolagets vinst ytterligare genom att sälja Björkö-Arholmas matsal med sin vackra strandtomt för några miljoner. Dessa beslut skulle inte gå att påverka eftersom min chef i en sådan tänkt friskoleorganisation skulle vara en bolagsstyrelse eller stiftelse.

Men som tur är så finns inte AB Väddöskolor. Väddöskolornas organisation och framtid styrs i stället av valda politiker. Och politiker har ett vidare ansvar än vinst och kan både påverkas och bytas ut.

Singö skola blir alltså tills vidare kvar. Denna gång var det tydligen Kjell Jansson som avgjorde detta. Han kom ihåg löftet i Vikingahallen i september 2006 och höll det.

I politik finns inga rätt eller fel utan bara värderingar. En bra sådan värdering är att hålla det man lovat.

Fortfarande är inga av de i september tagna skolförändringarna fastställda. Årskurs 6 går kvar i F-6-skolor och inga elevflytt är fastställda. Planeringarna för nästa budgetår pågår men ändras och planeras och ändras igen och så vidare.

Men det är ändå en bagatell för oss i berörda skolor i förhållande till Flygskolans dilemma. Jag hyser stor beundran för Flygskolans elever som trots ”uthänget” om dåliga betyg i våras nu visar en fantastisk stor kompetens i debattinlägg och sammanhållning. De har ingen rösträtt ännu men all rätt att uttrycka sina åsikter. Vilka kommande beslutfattare och medborgare blir det inte av sådana elever?

Dessa elever lever verkligen upp till skolans lagstadgade värdegrund om ansvarstagande, demokrati och humanism. I värdegrunden sätts inga betyg, och det finns inga PISA-undersökningar eller jämförelser mellan länder, kommuner och skolor. Här ligger kanske Flygskolan och kommunens skolor i topp?

Även med mycket höga betyg kan man förstöra sitt eget liv, andras liv och till och med vår gemensamma livsmiljö. Kunskaper är verktyg till att förstå och kunna handla, men hur man handlar är beroende på ens attityd. Kunskapers värde kommer alltså först när och hur de används.

Politiker har den reella makten över alla medborgares lärande i minst nio år genom att sätta skolans mål. Med en så enorm inflytandemakt kan man åstadkomma mycket också ut-över det enkelt mätbara.

Jaak Kriisa

rektor för Norrsundsskolan, Singö-Grisslehamns skola

och Björkö-Arholma skola

Mer läsning

Annons