Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Plötsligt blev allt bara vitt"

En 17-årig flicka var nära att förlora både fingrarna och synen på ena ögat när Kulturföreningen Carolinen övade salut inför ostindiefararens ankomst till Norrtälje.
– Plötsligt blev allting vitt, säger 17-åringen, som först nu fått lämna sjukhuset.

Annons

De första uppgifterna efter olyckan talade om ”lindriga skador”. Det stämde inte alls. I stället var det så att den 17-åriga flickan fördes till Norrtälje sjukhus med blödande och rykande händer medan en stor träflisa borrat sig in i vänstra ögat.

Inte förrän i går, nästan två veckor efteråt, stod det klart att 17-åringen får behålla alla fingrar och att även synen verkar vara räddad.

 Jag skulle stoppa in laddningen. Men kanonröret hade inte kylts av tillräckligt. Det bara smällde och allt blev vitt, berättar 17-åringen, som precis kommit hem från sjukhuset och ännu tvingas ta smärtstillande medel.

När olyckan inträffade övade Carolinen i Societetsparken på att skjuta salut med flera skott efter varandra. Mellan skotten kyldes eldröret med vatten. Eventuella gnistor från föregående skott skulle slockna samtidigt. Men något gick fel och laddningen med 100 gram krut brann av för tidigt.

 Jag snurrade runt. Det började göra ont när jag tog emot mig med händerna. Då la jag mig på rygg och tänkte att jag absolut inte skulle få panik. Därför koncentrerade jag mig på att andas och att inte titta på händerna, säger 17-åringen.

Mycket folk fanns i närheten. Några skrek av chock medan andra försökte bestämma sig för om de skulle hälla vatten på de svedda händerna. Räddningen blev en fortfarande anonym man som la sig intill 17-åringen på marken.

 Han pratade bara lugnt och sa att ambulansen snart skull komma. Jag vet inte vem han var, bara att han var fantastisk.

Det ena ögat är fortfarande vattnigt. Där händerna inte är invirade i bandage syns krutrester inbäddade i huden.

 De kanske går bort av sig själva, tror 17-åringen, som i dag ska på det första av många besök på plastikkirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset.

Trots att sommaren är förstörd och en lång och mödosam rehabilitering väntar känner hon ingen ilska mot Kulturföreningen Carolinen över det inträffade.

 Allt gick till enligt regelboken. Och jag stod vid sidan av mynningen som jag skulle. Men i framtiden kanske jag inte laddar själv utan står bakom kanonen, avslutar den 17-åriga flickan.

Mats Hedström

[email protected]

Polisen ska utreda olyckanIngen förstår hur krutladdningen kunde brinna av i fel ögonblick. Men olyckan ska utredas av polis.

 Jag var ansvarig, säger Karl Hedström, ordförande i Kulturföreningen Carolinen.

Salutkanonen var en så kallad trepundare byggd enligt förlaga från 1700-talet. Den laddades nu inte med en projektil utan med 100 gram krut som när det antändes skulle åstadkomma själva saluten.

Krutladdningen ska inte explodera innan den skjutits in i röret med laddstaken och man tänder på via det så kallade fänghålet.

Nu brann laddningen av just som 17-åringen höll på att skjuta den längre in i röret. Att hon inte fick ännu svårare skador berodde enbart på att hon stod med kroppen vid sidan av mynningen.

Karl Hedström och andra som haft med trepundaren att göra blev helt ställda av att laddningen kunde brinna av för tidigt. Eldröret kyls ju ned och fuktas så att vattenånga kommer upp ur fänghålet. När utredningen blir klar vet man också vilka ytterligare säkerhetsåtgärder som kan göra det möjligt att använda trepundaren igen.

Oavsett vad utredningen visar finns ingen tvekan om vem som var ansvaret för övningen med trepundaren.

 Jag var ansvarig. Nu blir det självfallet polisutredning. Klart är att vi måste ha bättre marginaler innan vi gör det här igen, säger Karl Hedström.

Ingen vet när det kan bli aktuellt att skjuta salut med trepundaren igen.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons