Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plockmat á la Turkiet

Syskoparet Havva och Ibrahim Keskin har namngett sin restaurang efter Turkiets främsta matstad -Antep. - Vi satsar på klassisk turkisk matkonst, det turkiska köket räknas till ett av världens tre främsta, säger Havva Keskin.

Annons

Cerkez tavugu (4 port)

40 g veteskorpor (ca 4 st)

0,5 l mjölk

120 g kycklingfilé

100 g morötter

1 tsk kanel

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk aromat

1. Lägg skorporna i blöt i mjölken i cirka 5 minuter eller tills skorporna mjuknat upp.

2. Koka upp 0,5 liter vatten och lägg i kycklingfilén. Låt koka i 35 minuter.

3. Låt kycklingen svalna på en tallrik och strimla sedan.

4. Finhacka morötterna och rör samman med ingredienser. Lägg upp på ett fat, dekorera med tomat och gurka och servera.

Anteps kebab (Beyti tabagi) (4 port)

600 g rostbiff eller utskuren biff

1 dl olja

1 msk aromat

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapuré

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

4 st tunnbröd

slätbladig persilja

finhackad lök (gul eller gräslök)

finhackad tomat

1. Tärna köttet i lagoma munsbitar.

2. Rör samman olja, aromat, tomatpuré, paprikapuré, timjan och vitlök i en skål och låt köttet marinera däri i cirka en timme.

3. Trä upp köttet på spett och grilla i cirka 10 min alternativt stek i cirka 200 graders ugnsvärme ungefär lika länge.

4. Fördela köttet jämt på tunnbröden och lägg på salladssaker - förslagsvi persilja, lök och tomat - enligt smak.

5. Rulla ihop brödet som en tunnbrödsrulle. Pensla rullarna med lite olja blandat med tomatpuré och salta och peppra.

6. Grilla rullarna som hastigast så att de får lite färg och skär sedan upp rullen i fyra skivor. Servera med en generös klicka turkisk yoghurt.

Fruktsallad (4 -6 port)

30 g vattenmelon

30 g honungsmelon

40 g jordgubbar

150 g äpplen

120 g banan

100 g kiwi

2 dl körsbärsjuice

2 dl nektarinjuice

2 msk bananlikör

frostflingor till dekoration

1. Tärna frukten i små bitar och blanda i en skål.

2. Häll över juicerna och likören och låt det hela stå och dra en stund före servering.

3. Strö lite frostflingor över och servera.

Mer läsning

Annons