Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plocka från naturens skafferi

Grönkål, purpurkål, lök, gulbeta eller mangold. Nu är naturens skafferi mer än välfyllt. För bästa smak är det närodlat och ekologiskt som gäller. Dagens recept bjuder på en kanske lite oväntad användning av kål. Claudia Dillman, en av leverantörerna till Roslagslådan, blandar gärna de bägge sorterna grön- och purpurkål till en fräsch sallad där kålen får smaksällskap av tärnat äpple.
 

Annons

Grön- och purpurkålssallad med äpple (4 port)

1 knippe grönkål

1 knippe purpurkål

2 äpplen

1 rödlök

1 msk rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk dijonsenap

lite salt och nymald peppar

ev. solroskärnor

1. Skölj och hacka grönkålen och purpurkålen ganska grovt. Koka upp vatten i en kastrull med en klick smör.

2. Lägg i den hackade kålen och låt koka någon minut (inte mer, det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd).

3. Ta upp kålhacket med en hålslev och låt svalna i ett durkslag

4. Skala och skiva äpplena tunt (använd gärna äpplen med rött skal)

5. Skär en medelstor rödlök i tunna klyftor.

6. Rör ihop olja, äppelcidervinäger, dijonsenap

samt lite salt och nymald peppar i en salladsskål.

Tillsätt eventuellt lite färsk, hackade eller torkade örter

(timjan och/eller persilja).

7. Blanda i äppelskivorna, rödlöksklyftorna och den hackade kålen.

Lite rostade solroskärnor kan vara gott att strö över.

Wok med asiatisk touche á la Roslagslådan (4 port)

1 redig bit purjolök

1 chili

150 g mangold

150 g spetskål (eller vitkål)

2-3 morötter

150 g svamp (trattkantareller går utmärkt)

0,5 msk rapsolja

0,5 msk sesamolja

4-5 msk vatten

2 msk fisksås

2 msk ostronsås

råsocker

1. Skölj och skiva purjolöken tunt. Hacka chilin och finstrimla kålen.

2. Skölj mangolden och finstrimla den (stjälkarna och bladen för sig).

3. Rensa och dela svampen. Skala morötterna. Fortsätt skala dem med skalaren så det blir breda, avlånga morotsstrimlor.

4. Hetta upp wokpannan på medelstark värme. Häll i oljorna. Woka svampen, mangold-stjälkarna, purjolöken, chili och kålstrimlorna i ett par minuter.

5. Tillsätt morotsstrimlorna och de strimlade mangoldsbladen. Woka ytterligare några minuter tills grönsakerna är mjuka men ändå spänstiga. 6. Häll över vatten och såserna. Smaka av med råsocker och strö ev. över lite klippt persilja eller korianderblad. Servera med kokt ris eller nudlar.

Grön- och purpurkålspaj med valnötter (4 port)

Pajdeg:

2 dl vetemjöl (eller dinkel)

35 g smör

0,5 dl kesella eller yoghurt

1 medelstort ägg

Fyllning:

250 g grön- och purpurkål

1 purjolök

1 tsk salt

1 krm nymald peppar

2 dl riven ost

1-2 dl grovhackade valnötter

Äggstanning:

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

1 dl mjölk

1. Hacka mjöl och smör till en gryning massa.

2. Tillsätt kesellan/yoghurten och ägget. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.

3. Nagga med gaffel och ställ kallt i ca 30 min.

4. Grovhacka grön- och purpurkålen och koka den i några minuter. Låt rinna av.

5. Skala, skiva och fräs lök och kål i smör. Salta och peppra.

6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200°. Lägg i kålblandningen och ost. Häll över äggstanningen, strö över valnötterna och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

7. Pajen passar att servera till skinka, lax eller med bara en sallad.

Mer läsning

Annons