Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planera matköpen och kapa kostnaderna

Priset på mat har ökat en hel del sen förra året. Men det finns sätt att hålla matkostnaderna nere. I Norrtälje kan man spara 250 kronor på varje tusenlapp bara genom att handla i rätt butik, enligt en ny undersökning som PRO har gjort.

Annons

Varje år jämför pensionärernas riksorganisation, PRO, priset på basvaror i olika butiker över hela landet. Årets undersökning visar att priset på mat generellt sett gått upp med sju procent sen i fjol. Mest har priset ökat på varor som mjöl, smör, bröd och ost.

 Man märker att priserna har ökat rejält, säger Greta Palm, som varit med och kollat upp priser åt PRO Norrtälje.

Undersökningen ger också en tydlig bild av hur mycket man kan tjäna på att handla i rätt butik. En kasse med samma blandade basvaror kan kosta mellan 1 222,50 och 1 911 kronor beroende på var i landet man handlar. 

Den mest prisvärda butiken i kommunen är ICA Flygfyren i Norrtälje där kassen kostar 1 441 kronor. COOP och Willys i Norrtälje är inte många kronor dyrare men sen börjar priserna öka i takt med att butikens storlek minskar. Dyrast i kommunen är Tempo Hallstavik där matkassen kostar 1 887 kronor, alltså nästan 450 kronor mer än vid ICA Flygfyren. Tempo Hallstavik har så höga priser att den är en butik ifrån jumboplaceringen i Stockholms län och det är inte många kronor som skiljer den från den dyraste butiken i hela Sverige.

 Det är klart att de små butikerna inte kan hålla samma priser som de stora, och sen påverkar bristen av konkurrens, säger Marita Bylin, ordförande PRO Norrtälje. 

1 121 butiker har ingått i undersökningen som gjordes i april i år. Varorna i kassen som jämförs är identiska och kostade i genomsnitt 1592 kronor.

Alla handlare har skrivit på och godkänt priserna som presenteras i deras butik.

Butiker som saknat fem eller fler av basvarorna har inte fått vara med i undersökningen, Lidl Norrtälje var en av dem. 

Tror du att människor påverkas av sådana här undersökningar?

 Jag går ock handlar på ICA Kryddan för det ligger närmast mig. Det finns ju extrapriser och så. Inte springer jag runt. Men det kan finnas människor som gör det. De som har familj med stora kassar kanske tänker efter lite mer och går till billigare varuhus, säger Greta Palm. 

Patrik Ekström

[email protected]

0176-795 00

Mer läsning

Annons