Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiet kan ge bättre EU-val

Piratpartiet tycks vara de stora vinnarna på fredagens fällande dom mot Pirate Bay. Partiet har fått tusentals nya medlemmar de senaste dagarna. Även om det är gratis att bli medlem i partiet, och många av ”medlemmarna” säkerligen inte tänker engagera sig aktivt i partiet, så är detta ändå en tydlig opinionsyttring mot dagens lagstiftning och Pirate Bay-domen.

Annons

Hur stark denna opinion egentligen är kommer att visa sig i EU-parlamentsvalet om en dryg månad. Piratpartiet ställer upp i detta val, och hoppas att ilskan över Pirate Bay-domen skall göra att partiet kommer in i parlamentet.

Det är fullt möjligt att partiet gör. Knappt hälften av väljarna säger att de skall rösta i parlamentsvalet, än färre kommer verkligen att göra det. Om Piratpartiet lyckas övertyga drygt tio procent av valskolkarna att gå och rösta, vilket är fullt möjligt, så kommer man in i parlamentet.

Men även om Piratpartiet inte kommer in i EU-parlamentet så höjer detta parti förhoppningsvis kvaliteten på EU-valsrörelsen och gör kanske också att arbetet i EU-parlamentet blir mer känt för svenska folket. EU-valsdebatterna har hittills alltför ofta handlat om saker som inte behandlas i EU-parlamentet, till exempel Sveriges EU-medlemskap. Förhoppningvis får Sverige nu en EU-valsdebatt om integritet, upphovsrätt och de andra frågor EU-parlamentet verkligen beslutar om.

Samtidigt handlar 90-95 procent av besluten i EU-parlamentet inte om upphovsrätt, integritet och de andra frågor som Piratpartiet driver. I alla dessa frågor säger Piratpartiet att man inte skall delta i besluten. En röst på Piratpartiet är därför bortkastad i nästan alla frågor, och när det gäller integritet och fildelning finns det partier och kandidater som nära nog driver samma linje som Piratpartiet.

Förhoppningsvis kommer också de många protesterna mot Pirate Bay-domen att påverka de andra partiernas politik vad gäller fildelning. Politikerna måste hitta en lösning som dels inte gör många internetanvändare till brottslingar, dels bibehåller upphovsrätten.

Ett sätt kan vara att ta en avgift på alla som använder bredband. Det är dock ett tveksamt sätt, eftersom det innebär att även de som inte laddar ner filer får betala.

Ett annat sätt är att tillåta all nedladdning för privat bruk, men ha fortsatt förbud för den som lägger ut upphovsskyddat material på nätet. På så sätt slipper vanliga internetanvändare vara rädda för att ladda ner material, samtidigt som upphovsrätten får ett fortsatt skydd. Sedan är det bara att hoppas att skiv- och filmbolagen inser sitt eget bästa, och börjar göra det enkelt att ladda ner musik och filmer lagligt från nätet. Det är bland annat dagens krångel att lagligt köpa musik och filmer på internet som har bäddat för framgångarna för Pirate Bay.

Mer läsning

Annons