Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pihlgren bör ta chansen

Det blev inget beslut om nedläggning av Flygskolan på måndagens fullmäktigemöte. Det blev återremiss, eftersom oppositionspartierna inte tyckte att det fanns tillräckligt bra underlag för att fatta beslut. Det innebär att frågan kommer upp igen vid nästa fullmäktigemöte, den 15 december.

Annons

Förhoppningsvis tar kommunens styrande majoritet till sig den mycket hårda kritik som föräldrar och lärare framförde vid fullmäktigemötet. Förhoppningsvis använder majoriteten, och framför allt kommunalrådet Kjell Jansson och barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren, veckorna fram till den 15 december för att hitta svaren till alla de frågor som lärare och föräldrar har om Flygskolan.

För tyvärr fick de inte så många svar i måndags. Ann S Pihlgren hänvisade flera gånger till att hon inte kunde svara på frågorna, eftersom det var de kommunala tjänstemännen som skulle fatta besluten, inte hon som politiker. Det har hon i och för sig rätt i. Men hon visste vilka frågor föräldrarna hade, och kunde bett tjänstemännen om svaret på dessa frågor inför måndagens fullmäktigemöte.

I och med återremissen får hon nu en ny chans att ta fram svaren på de frågor elever, lärare och föräldrar har vad gäller Flygskolan. Den chansen bör hon ta, och försöka reparera de misstag hon och majoriteten hittills gjort.

För självklart har majoriteten gjort misstag. Alla förstår att en skolnedläggning gör att elever, föräldrar och lärare blir oroliga. Den oron måste de ansvariga politikerna försöka minska på alla sätt, till exempel genom att hitta svaren på alla de frågor en skolnedläggning medför redan innan man beslutat att lägga ner skolan. Det blir helt fel att först fatta beslut, och sedan ta reda hur man skall lösa de problem som nedläggningen skapar, vilket barn- och skolnämnden i mångt och mycket har gjort när det gäller nedläggningen av Flygskolan.

Självklart skulle Ann S Pihlgren och övriga i barn- och skolnämnden pratat med föräldrar och lärare på Flygskolan långt tidigare. Kanske trodde man att man skulle kunna fatta beslut om skolans nedläggning innan någon hann reagera. Då trodde man fel. Genom att vänta och hålla allt hemligt har man i stället skapat en total misstro och gjort lärare, elever och föräldrar heligt förbannade.

Dessutom har man fått lärarna på Flygskolan att börja fundera på att göra skolan till en friskola. Detta är säkerligen inget som majoritetens politiker gillar. För även om de i teorin säger sig välkomna fler friskolor, så innebär en friskola på Flygfältet att överskottet av skollokaler finns kvar. Då måste Ann S Pihlgren börja fundera på om någon annan skola skall läggas ner. Och i så fall börjar karusellen på nytt, och nya elever, lärare och föräldrar börjar kämpa för sin skola. Det är givetvis ingenting majoriteten önskar.

Mer läsning

Annons