Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peta inte i maten

Majoriteten av svenskarna vill ha straffskatt på onyttig mat. Ursäkta, men jag är kapabel att själv välja vad jag stoppar i munnen.

Annons

Det är så typiskt svenskt att alltid förvänta sig att staten ska lösa alla våra problem. Övervikt är farligt och den ökar bland barn. Något måste göras. Då ropar svenskarna på pappa staten som ska komma med lösningar, gärna förbud och straffskatter.

Gör något själv. Vi människor är inte hjälplösa offer som ska skyddas från den onda världen utanför. Det måste vara ett dåligt betyg på svenskarnas självförtroende när man inte tror sig ha makt att själv avgöra vad man mår bra av att äta. Vill vi verkligen ha moraliska pekpinnar överallt som talar om för oss vad som är bra och dåligt? Det räcker med att folkhälsoinstitutet och livsmedelsverket sätter sprätt på åtskilliga skattemiljoner varje år för att tala om att vi blir tjocka om vi äter för mycket chips. Någon som blev förvånad?

På ICA supermarket i Björksätra, Sandviken har man infört 18 års gräns för energidrycker. Anledningen är att elever på den närliggande skolan struntar i lunchen och köper en chokladkaka och energidryck istället. De blir stirriga och okoncentrerade av sockret och koffeinet. Det är vädjan från lärare och föräldrar som har fått ICA-butiken att begära legitimation av ungdomarna.

Vad blir nästa steg? Ska man förbjuda överviktiga personer att köpa chips? Kanske ska det krävas ett undantagstillstånd från tandläkaren om man ska få lov att köpa läsk? Är det okej att en livsmedelsbutik får sätta upp kriterier på sina kunder på det här sättet för att kunderna ska få lov att handla vissa varor?

Förmynderisverige slutar aldrig att förvåna mig. Moralpaniken kring vikt och hälsa spelar bantningsindustrin rakt i händerna.

Det är i all välmening som förslag om straffskatt på onyttig mat läggs fram. Men det skapar stora problem när människor omyndigförklaras och allt mer av våra liv ska styras av politiker. Ju mer ansvar staten tar, ju mindre ansvar tar medborgarna. Det finns ju ingen anledning att fixa något själv om någon annan gör det. Centerledaren Maud Olofsson brukar kalla detta nånannanismen (någon annan fixar). Vi är alltför bortskämda med kollektiva lösningar, det hämmar kreativiteten och egna initiativ. Förbud och avgifter är ofta kontraproduktivt och öppnar för korruption och den svarta marknaden. Ska vi behöva åka till Tyskland för att köpa billiga chips och bunkra upp med hemma för att moralstaten Sverige vill beskatta det som är onyttigt? Vi ska inte skydda oss för omvärlden, vi ska lära oss att förhålla oss till den. Jag slår vad om att skolungdomarna i Sandviken fyller skåpen med Redbull som någon langare gör sig en hacka på. Förbud leder ingen vart.

Mer läsning

Annons