Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pesto och soppa på Ramslök

Förvillande lik liljekonvaljens blad, men med en distinkt lökdoft och med smak av purjo, vitlök och gräslök. Använd naturens egen vilda purjolök och laga pesto, soppa och kryddsmör.

Annons

Ramslökssoppa (4 port)

0,5 l ramslöksblad

8 dl vatten

1,5 tärning grönsaksbuljong

2 dl grädde

3 msk majsstärkelse+lite kallt vatten

1. Grovhacka ramslöksbladen och koka dessa med 3 dl vatten i några minuter, lägg i buljongtärning och resten av vattnet och låt allt koka upp.

2. Tillsätt grädden och redningen (majsstärkelsen utrörd i vattnet) och låt det hela koka upp så att soppan får en lätt krämig karaktär.

Ramslökspesto (4 port)

50 g valnötskärnor eller mandel

2 dl hackade ramslöksblad

0,5-1 dl olivolja

2 msk riven stark ost (västerbotten)

salt

1. Stöt eller mixa kärnorna tillsammans med osten och ramslöken.

2. Häll oljan i en stråle över bladningen och fortsätt mixa ihop till en krämig pesto.

3. Smaka av med salt och peppar.

Ramslökssmör (6 port)

150 g rumstempererat smör

10 ramslöksblad

1 msk rivet citronskal

salt

1. Finhacka bladen och blanda ner dem i smöret tillsammans med citronskalet. Salta lite försiktigt.

2. Forma smöret till en rulle och svep in den i ett staniol-eller bakplåtspapper. Lägg rullen i frysen och skär sedan i skivor till grillat kött med mera.

Ramslökskräm (4 port)

2 dl creme fraiche

1 knippe ramslöksblad

salt och peppar

1. Finhacka ramslöksbladen och blanda med creme fraichen.

2. Smaka av med salt och peppar. Klicka krämen i en soppa eller servera som krämig dressing till en sallad.

Mer läsning

Annons