Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna blir bara surare

Regeringen vill sänka skatten för pensionärerna, berättade alliansens fyra partiledare häromdagen. Pensionärer med lägst inkomst får störst sänkning, 292 kronor per månad. Minst sänkning, 68 kronor per månad, får de med högst pension.

Annons

Det är bra att regeringen vill sänka skatten för pensionärerna, och allra mest för dem med låg pension. Men sänkningen är för liten. Allt tyder nämligen på, även om siffrorna inte blivit officiella, att regeringens tredje steg i jobbskatteavdraget innebär större skattesänkningar för dem som jobbar än vad pensionärerna skall få. Även om pensionärerna får sänkt skatt, får alltså löntagarna större sänkning. Redan i dag betalar ju pensionärerna mer i skatt. Den skillnaden blir nu ännu större.

Att löntagarna har lägre skatt beror på jobbskatteavdraget. Och det är inte fel att utforma skatten på ett sådant sätt. Detta vinner nämligen alla på, även pensionärerna. Jobbskatteavdraget har gjort det mer lönsamt att jobba, och har därför gett högre tillväxt. Detta har i sin tur gett högre pension. Tillväxten i den svenska ekonomin har gjort att pensionerna i genomsnitt höjs med 4 000 kronor i år och 6 000 kronor nästa år. 2005, innan jobbskatteavdraget infördes, höjdes pensionerna bara med 2 000 kronor.

Och det är inte heller sant, som pensionsärorganisationerna hävdar, att pensionen är uppskjuten lön och att det därför är fel att beskatta lön och pension på olika sätt. Grovt räknat är ungefär hälften av pensionen uppskjuten lön, som pensionären betalt in. Resten står dagens löntagare och arbetsgivare för. Det är därför inte fel att ha olika skatt på lön och på pension.

Samtidigt får skillnaden i skatt på lön och pension inte bli orimligt stor. Det är inte rättvist, oavsett vilka goda egenskaper som jobbskatteavdraget har, och oavsett om jobbskatteavdraget indirekt gör att pensionen ökar. Dessutom är det tveksamt om det ger några positiva effekter att höja jobbskatteavdraget ytterligare mycket pekar på att stimulansen att gå från bidrag till jobb redan är tillräckligt stor.

Regeringen har inte lyckats förklara för pensionärerna att de vunnit på jobbskatteavdraget. Istället har man lyckats göra pensionärerna sura, och fått många av dem att stödja socialdemokraterna. Genom att öka skillnaderna i skatt på lön och pension gör regeringen nu pensionärerna ännu surare. Genom att öka skillnaden blir det ännu svårare att förklara att jobbskatteavdraget även gynnar pensionärerna.

Istället för höjt jobbskatteavdrag och en speciell sänkt skatt på pensionen borde regeringen därför gjort en allmän skattesänkning. Det hade sänkt skatten för alla, även för dem som har pension, sjukpenning, föräldrapenning och a-kassa. Det hade gett en bättre stimulans för ekonomin i dagens konjunkturläge. Och det hade varit mycket bättre för regeringen opinionsmässigt.

Mer läsning

Annons