Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer tar strid för personal

Lennart Fröblom har skrivit brev till Tiohundra AB.
Han vill att de äldre på servicehuset i Grind ska få behålla de två timanställda som ordnar aktiviteter flera gånger i veckan.

Annons

På tisdagar och torsdagar är det både gymnastik och högläsning i biblioteket. Våfflor, sylt och grädde hör till vid fredagsmyset. Bingo finns också på veckoschemat som sitter på anslagstavlan i entrén till servicehuset.

Lennart Fröblom bor inte själv på servicehuset, men hans fru har en lägenhet där och han vet vad aktiviteterna betyder. Han har dragit i gång en namninsamling som gett ett 40-tal underskrifter.

 De två damerna som håller i aktiviteterna är medryckande och glada och de får upp humöret på de gamla. Och ersättningen till dem handlar bara om blygsamma belopp, menar han.

Ann-Britt Lindersson och Sten Olsson väntar tillsammans utanför samlingsrummet där gymnastiken just pågår. De håller med Lennart Fröblom om att de två timanställda behövs.

De är jättebra. Glada och aldrig arga. Och jag vill inte vara utan våfflorna på fredagar, säger Ann-Britt Lindersson.

Under tiden kämpar gänget vidare med rörelserna i rummet intill. Var och en efter egen förmåga.

Armar och ben får sig en försiktig genomkörare och en stund far färgglada bollar genom lokalen.

 Det här gör mycket nytta, säger Lennart Fröblom, som är rädd för att den ordinarie personalen inte kommer att ha tid att ta över aktiviteterna.

Lösning utlovas

Ordinarie personal vid servicehuset i Grind ska ta över gymnastiken. Och tanken är att aktiviteterna ska fortsätta på samma sätt som hittills. Jag brinner för att hålla det här i gång, säger nya enhetschefen Anna Johansson.

Servicehuset i Grind får en viss ersättning per dygn för sina boende. Den ersättningen har minskat i och med att fem av äldreboendets lägenheter gjorts om till matsalar och samlingsutrymmen. I det läget måste man spara vilket har inneburit att de två timanställda, som egentligen är pensionärer, har blivit uppsagda.

Irene Lindström, verksamhetschef för vårdbolaget Tiohundras äldreboenden, förklarar också att det inte finns aktivitetsledare på alla andra äldreboenden heller. Vid servicehuset i Grind ska man nu ta redapå vad de som bor där önskar sig.

Och Anna Johansson framhåller också att frivilligorganisationer som Röda korset och Roslagsmodellen gör en god insats, bland annat genom att ta med sig de äldre ut på promenader.

Mer läsning

Annons