Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer får bo utan värme och varmvatten

De boende i pensionärslägenheterna i Södersvik fryser och kan inte duscha på grund av kylan. Något har hänt med värmesystemet men de vet inte vad. Någon information har inte gått fram.

Annons

Vi sitter och värmer oss framför ugnen med ugnsluckan öppen. Vi har haft det så här i över tio veckor nu och ingen gör något, säger Barbro Karlsson, 79, och grannen Elsa Hallongren, 89, som bor i Södersviks pensionärslägenheter. 

Enligt de boende har värmen varit borta sedan mitten av augusti. Likaså varmvattnet. Ibland har det kommit varmt vatten, men i nästa stund kallt. Många har därför dragit sig för att duscha. Barbro Karlsson har uppmätt temperaturen i duschrummet till 15 grader.

Vi som bor här är ju i snitt 82 år, inte kan vi duscha i den här kylan. Men vad som är värst är att vi inte har fått någon information om vad som händer, säger hon. 

De boende vet alltså inte om eller när värmen kommer tillbaka om en vecka, i morgon eller om en månad? 

När NT besöker Barbro Karlsson och tre av hennes grannar: Elsa Hallongren, 89, Rune Fredriksson, 83, och Ingvar Karlsson, 84, i en av lägenheterna som utgör samlingslokal för pensionärerna, mäter temperaturen 15 grader. Det är iskallt på golvet.

Så här kallt är det inne hos oss på morgnarna innan vi satt igång kupévärmarna, säger Barbro Karlsson.

Värst är det att ta på sig kläderna, de är så kalla, säger Ingvar Karlsson och huttrar. 

Pensionärsbostäderna i Södersvik ägs av Norrtälje kommun. Ansvariga för lägenheterna är tekniska kontoret och det är entreprenören IIS som sköter driften. Lena von Otter, fastighetsförvaltare på tekniska kontoret, känner inte till att det ska ha varit problem med värmeförsörjningen till Södersvik. Hon bekräftar dock att man arbetat med att byta värmesystem i lägenheterna. Men såvitt hon visste skulle arbetet ha varit slutfört redan i juli.

Jag måste hänvisa dig vidare till IIS, säger Lena von Otter. 

Göran Olsson är biträdande chef på företaget. Han säger att informationen visst gått fram och att problemen inte är så stora som pensionärerna påstår.

En dag gick säkringarna, då var det problem med varmvattnet. Men det har inte varit problem sedan dess. Informationen har också gått fram. Vi har bland annat informerat ansvarig verksamhetschef om vad som pågår, säger Göran Olsson. 

Men de boende ute i Södersvik hävdar motsatsen.

Han vet inte vad han pratar om, säger Barbro Karlsson. 

Enligt Göran Olsson är det tänkt att den nya värmepumpen ska vara i drift från och med i dag. 

Katarina Hansson [email protected]

Mer läsning

Annons