Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskbuffé

Nubberöra
Underbart smakrik sillröra att toppa favoritknäckebrödet med. Eller prova en klick på en tunn skiva mörkt bröd av kavringstyp -hur gott som helst!

Annons

Ingredienser:

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl majonnäs

4 msk kaviar

1 finhackad rödlök

1 dl hackad purjolök

0,5 dl hackad dill

6 st matjessillfiléer

5-6 st kokta potatisar

3 kokta ägg

Gör så här:

Hacka matjessillen, potatisen och äggen i bitar. Blanda en sås på resten av ingredienserna och rör samman allt till en härlig röra. Låt röran stå och mogna före servering.

Roslagslåda

Len och krämig Roslagslåda platsar på påskbuffén. Lådan som innehåller både strömming och ansjovis kan med fördel göras dagen före eftersom den bara blir godare av att stå någon dag.

Ingredienser:

600 g strömmingsfilé

1 liten burk ansjovisfiléer+spad

5 msk rökt kaviar

1 liten purjolök

2 msk smör

3 dl vispgrädde

svartpeppar

Gör så här:

Rulla strömmingen med skinnsidan utåt. Lägg dem i en ugnssäker, smord form. Hacka ansjovisen och purjolöken, blanda med resten av ingredienserna. Slå blandningen över strömmingen. Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 25 minuter.

Dill- och rotfruktsbröd

Krämig philadelphiaost och tunna skivor rökt lax passar bra till det här urgoda brödet där restaurangkökets överblivna rotfrukter blandats ner i degen. Använd matberedare om du har!

Ingredienser (2 limpor):

1 l vatten

250 g kesella gourmet

50 g jäst

30 g honung

1 dl olivolja

25 g hackad dill

1,7 l vetemjöl special

300 g fint rågmjöl

2 krm salt

500 gr kokt potatis (i strimlor eller tärningar)

500 gr kokta kålrötter (i strimlor eller tärningar)

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke eller i matberedarens skål och rör ut den i lite av vattnet, som ska hålla ungefär 26 graders temperatur. Tillsätt kesella, honung, olja, dill, rågmjöl och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Blanda till en seg och elastisk deg, tillsätt saltet mot slutet.

Häll till sist ner potatisen och kålrötterna så att dom inte körs sönder alltför mycket

Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter på varm och dragfri plats.

Knåda och forma degen till två stora limpor. Låt bröden jäsa under plast i rumstemperatur i ytterligare 60 minuter.

Baka i 200 graders ugn utan ånga ca 30 minuter, sänk värmen till 150 gradet och fortsätt baka brödet i ytterligare cirka 10 minuter.

Pocherat ägg med späd sparris och pecorinodressing

Späda sparrisstänglar, ägg och en smakrik dressing gjord på italiensk pecorinoost. Utsökta råvaror behöver inte så mycket för att komma bäst till sin rätt.

Ingredienser (4 port):

4 st ägg (så färska som möjligt)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk salt

400 g grön sparris

100 g lagrad, färskriven pecorinoost

saften av 1 citron

2 dl rumstempererad olivolja

nymalen svartpeppar

ngra späda blad grovhackad blekselleri

1 dl grovhackade myntablad

Gör så här:

Knäck varje ägg i en kopp. Koka upp vatten i en djup kastrull, minska värmen så att vattnet sjuder, häll i vinägern och 1 tsk salt. Rör upp en virvel med sked och släpp ner ägget i den. Låt sjuda i 3-4 min. Ta upp med hålslev och lägg i en skål kallt vatten. Gör så med alla äggen.

Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 tsk salt. Bryt av det träiga längst ner på sparrisstjälkarna. Knyt dem i portionsknippen och sjud dem i 2-4 minuter. Ta upp med hålslev, spara vattnet. Sparrisen ska vara mjuk, inte krasig. Ta bort snöret.

Lägg den rivna osten i en skål och häll på hälften av citronsaften. Blanda till en pasta med en sked. Blanda gradvis in resten av saften. Kolla att det inte blir för surt. Blanda i oljan. (Allt detta kan i stället göras i matberedare.) Peppra. Såsen ska vara halvflytande.

Sänk försiktigt ner äggen i sparrisvattnet och värm upp dem. Blanda hälften av dressingen med sparrisen. Lägg upp på fat. Ta upp äggen med hålslev och lägg ovanpå sparrisen. Ringla över resten av dressingen. Strö selleriblad och mynta ovanpå. Peppra lite mera.

Laxrullar med wasabifyllning

Härliga munsbitar med lax och wasabi. Lägg den färdiga laxrullen en stund i frysen, så att den är åtminstone halvfryst, när du skär upp den. Annars kan det bli knepigt att få till vackra skivor.

Ingredienser (ca 8 bitar):

200 g kallrökt lax

2 msk philadelphiaost

1 krm salt

nymald svartpeppar

0,5 msk wasabipasta

1 msk finklippt dill

Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie.

Blanda ost, wasabi och dill. Bred ut röran över laxskivorna. Rulla ihop till en rulle. Lägg i rullen i frysen och skiva upp strax före servering.

Serranolindad laxfilé med dill och sparris

Lättlagad och vacker bjudrätt på påskbuffén som bjuder på en perfekt mix av lax, sparris och flortunn, salt serranoskinka.

Ingredienser (4 port):

4 bitar lax á 150 g

citron

svartpeppar

dill

8-12 förvällda sparrisstjälkar

4 skivor serranoskinka

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Stänk lite citron på laxbitarna, peppra med lite nymald svartpeppar. Lägg en dillkvist och två-tre förvällda sparrisar ovanpå laxen.

Linda en skiva serranoskinka (eller parmaskinka) runt varje laxbit och tillaga laxen mitt i ugnen tills den är färdig det tar cirka 12-13 minuter. Bjud kokt potatis till laxen.

Tips: Låt inte laxen stå inne för länge, fiskar typ lax och

hälleflundra koagulerar snabbt.

Tre sorters ägghalvor a la Emilia

På Marholmen bjuds roliga tillbehör med spännande smakbrytningar till påskens traditionella ägghalvor. Om du tycker att det verkar för jobbigt föreslår kallskänkan Emilia färdigköpt aioli med en kräftstjärt på toppen eller en klick smaksatt creme fraiche.

Ägg med caesarröra kräftstjärtar

4 st sardellfiléer

2 st äggulor

2 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 dl matolja

2 msk kapris

salt och peppar

1 st vitlök

1 dl parmesan, riven

Gör så här:

Blanda äggula, senap, sardeller, salt, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa allt. Tillsätt försiktigt oljan under vispning.

Rör i kapris och ost, smaka av med salt och peppar.

Spritsa på äggen och garnera med en kräftstjärt och citronpeppar

Ägg med tomatcreme och parmaskinka

1 st vitlök

6 st soltorkade tomater

hackad basilika

salt och socker

1 färsk tomat

1 msk olivolja

Till garnering:

Parmaskinka (i små bitar) och koriander

Gör så här:

Mixa allt till en röra i matberedaren. Klicka på röran på äggen och garnera med parmaskinka och koriander.

Ägg med kronärtscreme och lax

100 g inlagd kronärtskocka

0,25 dl olivolja

salt och peppar

färsk, hackad persilja

2 vitlöksklyftor

Till garnering:

Skivad kallrökt lax, dill och rädisa

Gör så här:

Mixa kronärtskocka med olivolja, salt, peppar, färsk persilja och pressad vitlök. Klicka på röran på äggen och gör små laxrosor. Garnera med dill och rädishalvor.

Mandeltårta med smörkräm (ca 12 bitar)

God och mäktig, påskgul tårta med smörkräm mellan mandelbottnar. Tårtan brukar ibland kallas Oscar II:s tårta eftersom kungen sägs ha tyckt om den.

Bottnar:

150 g mandel

2 dl socker

5 äggvitor

Smörkräm:

5 äggulor

1 dl mjölk eller grädde

1 dl socker

175 g smör

garnering:

färska hallon

Gör så här:

Rita upp två cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Mal mandeln i en kvarn. Knäck äggen och skilj gulor och vitor åt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, det tar cirka 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.

Bred ut smeten jämt innanför de uppritade cirklarna. Grädda en botten i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter.

Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort det andra pappret från botten. Låt svalna.

Gör smörkrämen genom att röra i hop äggulorna, mjölken/grädden och sockret i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omgörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den har tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!

Låt krämen svalna något när den tjocknat. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt kallna och stelna i kylskåp. Rosta mandelspånen i en stekpanna på strax under medelvärme tills de får guldgul färg - det tar ungefär 5 minuter.

Lägg en av mandelbottnarna på ett tårtfat och bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och resten av krämen. Strö på mandelspånen. Garnera tårtan med färska hallon.

Tips: Smörkrämen kan smaksättas antingen med apelsinjuice, apelsinlikör eller mandellikören amaretto.

Saffranspannacotta

För saffransälskaren finns bara ett råd: Lämna plats för dessert! Den här saffranspannacottan är otroligt god; lagom krämig och söt med exakt rätt mängd av de dyrbara kornen.

Ingredienser (8 port):

3 gelatinblad

6 dl mellangrädde

1 pkt saffran

1 dl strösocker

Toppning:

pistaschmandel

sesamfrön

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden med strösocker och saffran. Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma gräddblandningen. Häll i små glas och låt stå kallt i minst 3 timmar. Strö över mandlar och sesamfrön.

Mer läsning

Annons