Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappers- anställda blir färre

På 20 år har antalet anställda på Hallsta pappersbruk halverats. Snart sjunker siffran ytterligare.
I dagarna inleds förhandlingarna om nya uppsägningar.
 

Annons

Hallsta pappersbruk går från 920 tjänster till 660 på tre år. Majoriteten av befattningarna, 150 stycken, försvann redan förra året och under 2009 och 2010 ska verksamheten bantas med ytterligare 85 respektive 25 tjänster.

Vi har beslutat att förhandla om alla dessa jobb redan nu. Förhoppningsvis är vi klara i maj, säger brukets platschef Hannele Arvonen.

Aleksandar Srndovic, ordförande i Pappers avdelning 68 i Hallstavik, räknar med att ha en las-lista med namn om en månad.

Det blir en lång process, säger han.

Att påstå att pappersindustrin har det kärvt är ingen överdrift. De senaste 1,5 åren har fyra bruk i landet lagts ned, bland annat Holmen paper i Wargön.

Pappers tappar

Neddragningarna har lett till att fackförbundet Pappers tappat 10 000 medlemmar på tio år. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla Pappersanslutna i landet.

När Aleksandar Srndovic började på Hallsta pappersbruk 1989 hade anläggningen 1  500 anställda. Snart är företaget nere på 660 tjänster.

Ändå producerar vi mycket mer nu. Bättre maskiner påverkar antalet arbetstillfällen negativt men utan nya investeringar skulle branschen inte klara sig, säger Srndovic.

Pappers lokalavdelning i Hallstavik är en av landets största med 790 medlemmar.

Men vi räknar med att förlora 60-90 medlemmar när de nya uppsägningarna genomförs, säger Aleksandar Srnodovic.

Mer läsning

Annons