Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På bovjakt i skärgården

Ett omväxlande jobb där man får hjälpa människor samtidigt som man får en härlig tur till sjöss. Personalen på kustbevakningen i Furusund har inget emot att jobba på sommaren.

Annons

Furusunds kustbevakningskontor ligger precis vid vattnet och utsikten från deras fönster är enorm. Så trots att de jobbar i långa tredagarsskift konstaterar stationschefen Ivar Ahlfvengren att det kan vara rätt trevligt.

Vi är tio stycken som jobbar sammanlagt, fyra tjejer och sex killar och alla kommer bra överens. Vi har en stor och en liten båt och även en vattenskoter som är smidig i vissa situationer, säger han. 

Kustbevakningen i Furusund är inte bemannad dygnet runt, men när all personal där har ledigt finns en annan patrull i östra distriket som är redo att ta över. Furusund är den nordligaste av patrullerna i distriktet men enligt Ivar Ahlfvengren hjälper man ofta varandra över gränserna.

Ibland kommer mannarna från Öregrund hit och stöttar oss eller så åker vi dit. Det viktigaste är ju att vi så smidigt som möjligt kan hjälpa folk oavsett var de befinner sig, säger han. 

Han upplever att man i år fått göra relativt få ingripanden under sommaren, oftast handlar det om att stoppa båtar som har för hög hastighet.

Men många gör också fel med sin lanternföring och har inte de rätta lamporna. De flesta båtarna kommer inte utrustade med rätt ljus enligt reglerna, säger Ivar Ahlfvengren. 

Kustbevakningen brukar också få stoppa båtar där man misstänker att föraren är berusad. Tidigare har man varit tvungen att kalla på polis för att kunna ta in personen för kontroll, men i år var det tänkt att kustbevakningen själva skulle ha fått behörighet att göra detta. Det blev dock uppskjutet till hösten eftersom den rätta utrustningen inte anlänt i början av sommaren och att personalen inte hunnit gå någon utbildning.

Vi tyckte då det var bättre att vänta. Vi vill vara helt säkra på vad vi gör om vi ska ta in någon för kontroll. Det gäller ju den personens rättsäkerhet också, säger Ivar Ahlvengren. 

Hans kollegor Mia Pettersson och Micael Blomqvist lastar på mat på den stora båten inför sitt arbetspass. De förbereder ofta maten ombord och äter när de är ute. Ett pass på sjön kan nämligen bli långt.

Ibland åker vi på larm, ibland patrullerar vi på platser där vi vet att vi gör nytta, säger Ivar Ahlvengren. 

Innan båten kan börja sin färd är det många förberedelser som ska fixas. System ska startas, dataskärmar ska visa området och mätare ska ge rätt utslag.

Det är alltid lite saker att fixa med, men det är ett roligt jobb, säger Micael Blomqvist och får medhåll av Mia Pettersson.

Jag har jobbat här i ungefär fem år och trivs jättebra. Det är ett väldigt omväxlande arbete, vi gör aldrig samma sak två gånger, och det är roligt att kunna hjälpa människor, säger hon

Kim Nilsson [email protected]

Mer läsning

Annons