Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-platser guld värda i Norrtälje

Information i stället för parkeringsböter. I sommar har kommunen i första hand kört den mjuka linjen när det gäller att förmå bilisterna att parkera rätt i Norrtälje stad.
Problemet är bristen på parkeringsplatser.

Annons

Parkeringsplatserna mitt i Norrtälje är guld värda för butiksägarna.

Jag kan bara konstatera att det finns för få, säger Markus Lindgren, ägare till Lindgrens Radio och TV vid Tullportsgatan.

För köpmännen är det viktigt att omsättningen är hög, inte bara i kassorna utan också på parkeringsplatserna.

Det har varit ganska bra ruljans i sommar, men kontrollerna måste bli bättre, tycker Markus Lindgren.

Jag har inte sett en p-vakt på hela sommaren. Jag förstår syftet med att i första hand informera, det är smart, men samtidigt måste man hålla koll på bilar som står en hel dag på samma parkeringsplats. 

Tommy Carlsson, JCs ägare på Stora Brogatan, tycker att sommaren hittills varit en katastrof ur p-synpunkt.

Vi måste ha p-platser åt våra kunder, men parkeringarna längs Stora Brogatan är fulla redan på morgonen. Det finns flera bilister som låter sina bilar stå parkerade längs gatan hela dagarna och det är sällan de blir bötfällda. 

Tommy Carlsson skulle kunna tänka sig parkeringsautomater för att få snurr på bilarna.

I så fall skulle det vara billigt att parkera, kanske två kronor i timmen. 

Markus Lindgren anser också att något måste göras.

Det är särskilt viktigt för butiker som säljer tyngre och skrymmande varor. De butikerna har kunder som inte är beredda att till exempel parkera nere i hamnen, gå till centrum för att köpa en vara och att sedan gå tillbaka till hamnen för att få med sig bilen för att hämta inköpen. 

Om det inte blir bättre ordnat med parkeringsplatser i stadskärnan är Markus Lindgren orolig för att centrumhandeln kommer att tappa kunder.

Alternativet är att flytta ut affärerna utanför centrum.

Vi har diskuterat och övervägt det, men planerar inte att flytta just nu. 

En pendlarparkering, till exempel vid bussgaraget på norra industriområdet, skulle kunna bidra till att det blir fler lediga platser i centrum, menar Markus Lindgren. 

Ann Sjöblom  [email protected]

"Bättre än förra året"

Längre fram i augusti ska parkeringssommaren i Norrtälje utvärderas ordentligt.

Trycket på platserna är stort, men det har ändå varit betydligt bättre än förra året, säger Tom Johansson, tillförordnad gatu- och parkchef hos kommunen.

Själva parkeringsövervakningen sköts av Securitas i Märsta som i år har fått ett utökat uppdrag av kommunen. Securitas ska vara på plats i minst fem timmar med minst två bilar varje vardag. I uppdraget ingår också att övervaka parkeringarna vid en handfull bryggor. Tidigare har det varit runt 15 timmar i veckan.

Inriktningen ska inte vara att skriva ut p-böter utan det ska vara en mer informativ verksamhet, säger Tom Johansson. 

Eva Mittler, gruppledare för parkeringsvakterna hos Securitas, tycker att det i år märkts en markant skillnad i Norrtäljes stadsliv. Och det till det bättre.

Att möta bilisterna med en informationsbroschyr är förstås trevligare än att vifta med en p-bot.

På semestern är det många bilister som kommer utifrån och de känner ju inte till var man får parkera. Men vi har förstås lappat bilar där förarna parkerat uppenbart felaktigt med flit. 

Inför sommaren har kommunen utökat antalet parkeringsplatser, det gäller bland annat parkeringen vid Tullportsgatan-Stockholmsvägen.

En ny tillfällig pendlarparkering med ett 20-tal platser ska inom två veckor vara klar i kvarteret Laboremus vid Baldersgatan där kommunen i våras lät riva ett gammalt flerbostadshus.

Och på en del centrala parkeringsplatser har vi kortat ner tiden till entimmes-parkering för att få en snabbare omsättning på bilarna, säger Tom Johansson. 

Ann Sjöblom  [email protected]

Kom i tid om du vill vara säker på att kunna ställa bilen på en av Norrtäljes mer centrala parkeringsplatser. Rutorna i korsningen Tullportsgatan-Stockholmsvägen fylls nämligen snabbt vid tiosnåret på förmiddagen.

Så här gick det till en torsdagsmorgon nu i sommar.

Klockan 10.05 finns bara drygt tio parkeringsplatser kvar. För just den här parkeringen gäller att det är tillåtet att stå där i två timmar under vardagar mellan klockan 9 och 18.

Klockslag Antal bilar

9.25 -18

9.30 - 21

9.35 - 24

9.40 - 28

9.50 - 48

9.55 - 71

10.00 - 97

10.05 - 106 

Tre frågor till kommunalrådet

Är det bättre med information än parkeringsböter?

Kommunen har av tradition kört en mjuk parkeringspolitik. Det ska ju vara attraktivt att komma till Norrtälje och handla. Om den politiken inte fungerar får vi bli tuffare.

Många anser att det finns för få parkeringsplatser i centrala Norrtälje. Vad vill du göra?

Jag tror inte att det är för få parkeringsplatser om reglerna bara efterlevs. Många pendlare skulle till exempel i stället kunna parkera bakom kyrkogården vid Stegelbäcksgatan där det finns ett hundratal 

Ann Sjöblom

[email protected]

Mer läsning

Annons