Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övriga partier valde att avstå att svara på frågan om folkomröstning

Under måndagens kommunstyrelsemöte valde M samt L och V att passa frågan om folkomröstning. Därmed är det fortfarande en öppen fråga. Den avgörs därmed först i fullmäktige den 3 april.

Annons

Moderaterna med sina 16 mandat i fullmäktige kan fortfarande vara tungan på vågen när politikerna i Norrtäljes kommunfullmäktige går till beslut om folkomröstning den 3 april.

Scenariot inför måndagens sammanträde i kommunstyrelsen var att om Moderaterna säger nej till folkomröstning, så vet vi redan nu huruvida det blir en omröstning i höst eller inte.

Samverkansstyret med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har tillsammans 30 mandat i fullmäktige. M har 16 mandat, så skulle alla partiets 16 ledamöter rösta med Samverkansstyrets förslag får man 46 röster för ett avslag på kravet om folkomröstning. Då krävs det att minst sex ledamöter går emot M:s partilinje eller väljer att lägga ner sina röster för att folkomröstningskravet ska gå igenom.

Nu valde såväl M som L och V att passa frågan.

SD hade ett avslagsyrkande gällande förslaget att säga nej till folkomröstning. Partiets ordförande Mikael Strandman framhåller att partiet vill få till en folkomröstning gällande skolfrågan.

– Liberalerna har grundinställningen att vi är positiva till en folkomröstning, men vi hade velat se ett underlag med konkret datum för en folkomröstning och det fanns inte, säger Karin Karlsbro (L).

Mer läsning

Annons