Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostindiefararen på väg mot Norrtälje

Ostindiefararen Götheborg är på väg från Visby till Norrtälje. Vid 12-tiden i dag ska hon ankomma till Norrtälje hamn. Här hittar du den planerade färdvägen.

Annons

I tre dagar ligger Götheborg förtöjd i Norrtälje.

Det allra roligaste är att Norrtälje, åtminstone för några dagar, blir en sjöfartsstad igen. Det maffiga fartyget kommer också att på ett fint sätt förgylla hamnen, säger Norrtälje kommuns näringslivschef Dan Löfgren, som samordnar fartygets besök.

Att Götheborg besöker just Norrtälje i sommar beror på att det först inplanerade stoppet Mariehamn lämnade återbud. Detta innebär en hel del extra jobb för kommunen, som fick en förfrågan tidigare i år.

Den här typen av besök och arrangemang brukar man planera ett år i förväg, säger Dan Löfgren, som är jätteglad över att valet nu föll på Norrtälje.

Program:

Tisdag 15 juli

ca kl. 12.00 Götheborg siktas vid horisonten

ca kl. 13.00 Ankomstceremoni med musik

ca kl. 14.00-17.00 Öppet skepp för allmänheten

Onsdag 16 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

Torsdag 17 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

ca kl. 21.00 Avgångsceremoni med musik

ca kl. 21.30 Götheborg avseglar

Källa: Norrtälje kommun. Mer information hittar du här

Vid sjutiden på tisdagsmorgonen är det tänkt att Götheborg ska ta ombord lots nordost om Tjärven. Hon går sedan söder om Tjockö och förbi Kapellskär in i Norrtäljeviken. Beräknad ankomst i Norrtälje hamn är klockan 12:00. Färdrutten kan ändras på grund av väder och vind. Illustration: Norrtelje Tidning.

Läs även

De jobbar på ostindiefararen

Ett skepp kommer lastat

Tor Åman, Rånäs, var med på Kinaresan

Götheborg

Den ursprungliga ostindiefararen "Götheborg" gick på grund och förliste vid inloppet till Göteborg den 12 september 1745. När man 1984 dök efter fartygets rester hittade man stora delar under lager av lera. Efter en marinarkeologisk utgrävning under åren 1986-1992 bestämde man sig för att försöka återskapa skeppet som det var när det seglade till Kina. Läs mer

Mer läsning

Annons