Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordnar klädbytardag igen: ”Upprepar succén”

Norrtälje kommun kallar förra årets klädbytardag för en succé – och vill upprepa den i år.

Annons
Den 14 april arrangeras en klädbytardag i Norrtälje. Arkivbild: Pontus Lundahl / TT

Lördagen den 14 april är det dags för årets klädbytardag i Folkets hus i Norrtälje. Deltagare uppmanas att lämna in kläder och leksaker antingen dagen innan eller på lördagsmorgonen. Mellan klockan 10 och 14 på lördagen äger själva klädbytet rum.

Att lämna in ett plagg eller en leksak ger en biljett som kan bytas mot ett annat plagg eller leksak. Det som ingen väljer kommer att skänkas till välgörande ändamål, uppger Norrtälje kommun. Det går också att lämna in trasiga och slitna kläder för att få hjälp att återvinna dem på bästa sätt.

Klädbytardagen arrangeras av Norrtälje kommun tillsammans med Studiefrämjandet Norrtälje och Roslagens Naturskyddsförening sedan 2016. Förra året deltog flera hundratals människor. Det är ett sätt att minska konsumtionen och öka återanvändningen.

Enligt Naturskyddsföreningen konsumerar svenskarna i genomsnitt cirka 13 kilo textilier per person och år. Produktionen medför hög vattenförbrukning (mellan 10 000 och 30 000 liter på 1 kilo textil) och ofta används bekämpningsmedel vid odling av bomull. Dessutom ska kläderna fraktas – vilket ibland sker med flyg i stället för med båt.

Mer läsning

Annons