Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen har inget ansvar

På senaste fullmäktigemötet ville Elisabeth Björk, socialdemokraternas oppositionsråd, stoppa Norrtälje kommuns uppsägning av lärare. För, som hon sa: De gör större nytta i skolan än på arbetsförmedlingen.
 

Annons

Anledningen till att kommunen säger upp lärare beror på att antalet skolelever minskar. Om de skulle få jobba kvar skulle det innebära att kommunen, trots lågkonjunkturen, höjde kvaliteten på skolan.

Enligt dagens lagar får en kommun inte göra som staten, och gå med överskott under högkonjunktur och underskott i lågkonjunktur. Det budgetöverskott som en kommun får ett år får man inte räkna sig tillgodo kommande år. Detta stoppade till exempel de planer som Norrtälje kommun hade på att i goda tider spara underhållspengar i en särskild fond, för att sedan använda pengarna i sämre tider.

Däremot måste ett underskott ett år kompenseras med motsvarande överskott kommande år. Dock inte redan nästa år, utan på tre års sikt.

Orsaken till denna lag är att staten inte litar på att kommunerna har kraft nog att spara tillräckligt mycket pengar under goda tider. Då skulle många kommuners underskott bara växa och växa, (precis som statens underskott för övrigt gjorde under 1970- och 1980-talen) och till sist tvinga staten att gå in med pengar för att rädda dem från konkurs.

Mycket pekar dock på att den här lagen bör ändras. Dels har de flesta kommuner en bra budgetdisciplin, dels gör dagens lagar att kommunerna tvingas skära i vård, skola och omsorg under lågkonjunkturer, trots att de har stora överskott under högkonjunkturer.

Det är därför bra att regeringen i går meddelade att man skall se över reglerna för kommunernas balanskrav. Det gör att kommunerna i framtiden slipper spara lika mycket i sämre tider. Om de däremot börjar göra som Elisabeth Björk vill, och utöka lärartätheten under en lågkonjunktur, så kommer säkerligen staten snabbt att återinföra striktare budgetregler.

Nya budgetregler är dock inte tillräckligt. Kommunerna måste även i fortsättningen få höjt statsbidrag i lågkonjukturer, precis som alliansens partiledare i går utlovade för 2010, 2011 och 2012. Men höjningen lär bli mindre än de 17 miljarder man fick i går.

17 miljarder är mycket pengar. För många kommuner lär dock detta tillskott inte vara tillräckligt. Många kommer att få stora problem, framför allt nästa år.

Det är därför inte konstigt att oppositionen i går som vanligt kommenterade det utökade stödet till kommunerna med: ”för lite och för sent”. Oppositionen behöver inte ta ansvar. Därför kan man ge hur mycket pengar som helst till kommunerna, eller föreslå höjd kvalitet i skolan trots den värsta lågkonjunkturen på 70 år. Så kan inte en regering agera, inte heller en majoritet i Norrtälje kommun.

Mer läsning

Annons