Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om utbildade förskollärare

Bara fyra av tio av förskollärarna i Norrtälje kommun har en pedagogisk högskoleutbildning.
Men barn- och skolkontoret hoppas och tror på fler utbildade lärare i framtiden.

Annons

Vi strävar så klart efter att alla förskollärare i kommunen ska ha en högre utbildning, men det blir allt svårare att hitta personer med den kompetensen, säger Charlotte Svensson Grape, vikarierande barnomsorgschef. 

Lagom till gårdagens firande av förskoledagen presenterade socialdemokraterna en rapport som visar att Stockholms län har lägst andel utbildade förskollärare i landet. Länet ligger 12 procent under riksgenomsnittet som är på 52 procent. I Norrtälje kommun är det 44 procent av förskollärarna som har högre utbildning av de som jobbar på kommunala förskolor.

Det beror på flera saker. Färre väljer att specialisera sig på förskolan då de går lärarutbildningen och vi har många som nu går i pension, säger Charlotte Svensson Grape. 

Hon nämner också att lönen för en förskollärare ligger i underkant och att de flesta som jobbar på förskola i dag har en utbildning som barnskötare som är på en termin.

Vår förhoppning är att vi ska kunna vidareutbilda dessa barnskötare samtidigt som de jobbar. Jag tror att det blir lättare med den nya organisationen då vi slås ihop med utbildningskontoret eftersom vi då lättare kan samordna ubildning för skolpersonal, säger Charlotte Svensson Grape. 

För tillfället finansierar inte kommunen en vidareutbildning, men enligt Charlotte Svensson Grape kan det bli möjligt i framtiden.

Vi för en dialog där vi hoppas kunna hitta nya vägar att rekrytera förskollärare samtidigt som vi utvecklar de som jobbar nu, säger hon.

[email protected]

Mer läsning

Annons