Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt med Norrvatten

Annons

Norrtäljes stora dricksvattentäkt heter Erken. Det är en stor sjö, med bra vatten.

Erken kan fungera som vattentäkt i många år till, eftersom kapaciteten går att öka med enkla medel. Ett sätt är att höja sjöns vattenyta med någon eller ett par decimeter. Det innebär en mycket stor kapacitetsökning eftersom en decimeters höjning av Erkens vattenyta motsvarar ett års vattenförbrukning.

Dessutom går det att reglera utflödet av vattnet från Erken, så att inte lika mycket vatten rinner ut ur sjön på våren eller andra perioder med högvatten. Det här gör att Erkenvattnet räcker till Norrtäljes behov till minst år 2030, troligen många år till.

Trots det vill kommunalrådet Kjell Jansson (m) och tekniska kontoret bygga en vattenledning till Vallentuna. De vill ansluta Norrtälje till Norrvatten, det vattensamarbete som finns mellan kommunerna i norra delen av Stockholms län, och som tar vatten ur Mälaren. Denna ledning beräknas kosta 500 miljoner kronor, varav Norrvatten betalar knappt 80 miljoner. Den årliga kostnaden för Norrtälje kommun för ledningen beräknas bli 32 miljoner, och därtill kommer årliga avgifter till Norrvatten.

Enligt tekniska kontoret kommer detta ändå att vara billigare än att fortsätta använda Erkenvatten. Orsaken är att kommunens vattenverk i Nånö behöver byggas om eller byggas nytt, och att ledningen mellan Erken och Nånö är gammal. Dessutom behöver en ny vattenledning dras till Bergshamra, vilken man får på köpet i Norrvattenfallet. Totalt menar tekniska kontoret att det skulle kosta kommunen 320 miljoner att behålla Erken som vattentäkt. Därtill kommer ytterligare investeringar för att underhålla verk och ledningar.

Därför förordar tekniska kontoret att man bygger Norrvattenledningen och byter Erkenvatten mot Mälarvatten.

Det är inget bra förslag. Det finns ingen anledning för Norrtälje att nu bygga en vattenledning för att klara det vattenbehov som kanske finns om 40 år. Och skulle Erken inte räcka finns det sätt att minska vattenförbrukningen, som snålspolande toaletter och tätning av vattenledningar.

Trots tekniska kontorets uppgifter pekar mycket på att det är billigare för kommunen att behålla Erkenvattnet. De ombyggnationer som krävs i ledningar och reningsverk måste man troligen ändå göra, eftersom man vill ha kvar Erken som en reservvattentäkt. Frågan är också hur avgifterna till Norrvatten utvecklas även där behövs säkerligen underhåll och nyinvesteringar i ledningar och verk.

På onsdag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att behandla frågan om Norrvatten. Förhoppningsvis kommer man då att ta sitt förnuft till fånga och lägga detta storvulna halvmiljardersprojekt i papperskorgen.

Mer läsning

Annons