Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om både Linda Rosing och Victoria

Artikeln där kändisen Linda Rosing och kanal 5 påstås bluffa i en dokusåpa har orsakat debatt på norrteljetidning.se. Frågan som läsarna diskuterar är om vi över huvud taget borde ha publicerat nyheten.

Annons

Jag tycker att det är roligt att det pågår en pressetisk debatt på vår hemsida: vad ska Norrtelje Tidning skriva om, och vad bör vi låta bli att berätta? För mig är det stimulerande när ni läsare engagerar er i de frågorna, trots att flera av kommentarerna på sajten inte är så smickrande för mig. "Kvinnlig skvallertidningsjournalistik", "jag mår illa" och "ett lågvattenmärke" är några citat.

Det som har upprört är artikeln där norrtäljebon Jannike Nordström påstår att kanal 5:s nya dokusåpa "Den rätte för Rosing" är en bluff. Huvudpersonen är Linda Rosing som ska söka en partner inför tv-tittarna, men enligt Jannike Nordström hade hon redan en pojkvän när inspelningarna drog igång.

Flera kritiker tycker att Norrtelje Tidning har gjort en felaktig nyhetsbedömning, artikeln är inte allmänintressant. Men kritikerna får också mothugg på sajten. En försvarar publiceringen bland annat med meningen "ska inte tidningar granska även andra medier utan bara spela med i spelet?"

Diskussionen intresserar mig av flera skäl.

Dels anser jag helt enkelt att det är en nyhet när en lokal tjej ifrågasätter en hårt lanserad storsatsning i tv som hon själv medverkar i. Men jag tror att den vinkeln förbises av en del läsare just för att en skandalomsusad kändis ingår. Linda Rosing och hennes pojkvän skymmer liksom sikten för mediekritiken.

Dels vet jag att intresset för artikeln är riktigt stort. Det är både den mest lästa och den mest kommenterade på norrteljetidning.se under hela förra veckan. Och det beror givetvis just på kändisvinkeln.

Min fråga är: ska vi av några slags moraliska skäl inte skriva om sådant som uppenbarligen intresserar?

Svaret är inte så självklart nej som man skulle kunna tro. Jag kan härmed lugna dem som oroar sig för att Norrtelje Tidning plötsligt ska ägna massor av kraft åt kända människors kärlekshistorier bara för att det ger en massa klick på webben. Nej, det har vi inga som helst planer på… utom vid vissa undantagsfall när nyhetsvärdet är stort. En sådan dag är det även idag. Men när kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling förlovar sig är nog de flesta av oss eniga om nyhetsvärdet.

Mer läsning

Annons