Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om lägre boräntor

Riksbanken sänker styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter.
- Effekterna borde bli lägre lånekostnader för hushåll och företag, säger Kjell Törnblom, kreditchef på Roslagens sparbank.

Annons

Helt säker är han inte. När Riksbanken sänkte räntan från 4,75 till 4,25 procent för två veckor sedan uteblev de omedelbara effekterna.

Men den nya sänkningen ned till 3,75 procent borde få ett bättre genomslag, tror Kjell Törnblom.

Det normala är att bankerna följer efter Riksbanken. Det skulle i så fall innebära lägre räntor på exempelvis bolån.

Det som talar för att det verkligen blir så är att låneläget mellan bankerna lättat något, enligt Kjell Törnblom.

Kvartalsrapporterna från Handelsbanken, Swedbank och SEB de senaste dagarna visar att bankerna står stabila. Det borde ingjuta stabilitet i systemet och det är viktigt. Finanskrisen är ju mycket av en förtroendekris, säger Törnblom.

Riksbanken bedömer att styrräntan behöver sänkas med ytterligare 0,5 procentenheter det närmaste halvåret. Samtidigt understryker den svenska centralbanken att finanskrisen gör att en sänkt styrränta inte ger samma resultat som normalt.

Sänkningarna är ändå rätt väg att gå, anser Kjell Törnblom:

De är nödvändiga för att skapa ordning på marknaden. Osäkerheten är stor och vi har märkt av en viss avmattning när det gäller utlåningen.

Även fastighetsmäklarna applåderar Riksbankens beslut. Pernilla Ekestolpe på Skandiamäklarna i Norrtälje tror att räntesänkningen på sikt kan få lite fart på den lokala bostadsmarknaden.

I dag avvaktar både säljare och köpare eftersom marknaden är skakig. Om boräntorna sänks kan trögheten släppa, säger hon.

Jan Grönlund, ordförande i bostadsrättsföreningen Elmsta udde i Älmsta, tror att hyresgästerna kan slippa framtida hyreshöjningar tack vare räntesänkningen.

Föreningen har höjt avgiften med totalt 15 procent i tre olika omgångar de senaste åren som en följd av de högre räntorna.

Vi har nästan bara rörliga lån. Om räntorna sänks framöver hamnar vi ett betydligt bättre läge, säger Jan Grönlund.

Mer läsning

Annons