Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart med extrapengar till Tiohundra

Tiohundra får mer pengar av Stockholms läns landsting för att förbättra sin ekonomi i år. Men ännu är det inte klart hur många miljoner kronor det rör sig om.

Annons

I början av mars konstaterade Tiohundranämndens politiker att det inte gick att göra en budget för i år eftersom det saknas 93 miljoner kronor för att få ekonomin att gå ihop.

Det beror bland annat på att specialistvården vid andra sjukhus än det i Norrtälje väntas bli 75 miljoner kronor dyrare än beräknat.

Läkemedelskostnaderna ser ut att öka med 19 miljoner kronor.

Konstruktivt möte

Att Tiohundranämnden skulle kunna klara så stora besparingar är uteslutet. Diskussioner om andra lösningar har nu förts mellan projektets ägare, Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting.

I går möttes ledande politiker från kommunen och landstinget.

Det var ett konstruktivt möte, säger Hans Andersson (FP), ordförande i Tiohundranämnden.

Landstingspolitikerna, med finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) i spetsen, ska nu föra frågan vidare inom landstinget.

Vi har fått ett löfte om pengar och ett löfte om att få överskrida budgeten för akutsjukvård utanför Norrtälje, säger Håkan Jonsson (S), ledamot i Tiohundranämnden.

Sedan beror det på hur de extra pengarna fördelas.

Hans Andersson hoppas att Tiohundranämnden ska kunna lägga en hel budget vid sitt sammanträde den 25 maj. Tills dess ska landstinget ha lämnat sitt besked om de extra pengarna.

ANN SJÖBLOM

Tiohundras förslag på besparingar

NORRTÄLJE

Mer insatser av frivilliga organisationer hos de äldre och en ännu effektivare hemtjänst.

Det är två förändringar som finns med i ett förslag till besparingar inom Tiohundra.

Tiohundraförvaltningens tjänstemän lämnat ett förslag som kan minska kostnaderna med 6,2 miljoner kronor i år, om planerna går att genomföra till den första september. Förslagen rör den del av Tiohundras verksamhet som tidigare sköttes av kommunen.

För hela 2010 beräknas besparingarna ge 16 miljoner kronor.

Det här ingår i förslaget:

Att hemtjänsten blir effektivare kan ge 3,4 miljoner kronor. Målet är att minska ner antalet beställda hemtjänsttimmar med 10 000.

Frivilligorganisationer skulle kunna hjälpa till mer med social kontakt och promenader samtidigt som träffpunkter och dagverksamhet för de äldre utvecklas. Mer av aktiviteterna kan ske i grupp.

När Tiohundranämnden handlar upp driften av de nya äldreboendena Granparken och Solbacka i Norrtälje kan ramen inför upphandlingen minskas med fem procent. När priset är bestämt i förväg kallas det kvalitetsupphandling.

1,9 miljoner kronor sparas genom att minska antalet platser vid Birgittagården i Rimbo under ombyggnaden. Det är bara en tillfällig åtgärd. I nästa steg flyttas sammanlagt tolv platser från två mindre demensboenden vid Översten i Norrtälje och Solrosen i Bergshamra till Birgittagården. Platserna vid Översten och Solrosen blir vanliga pensionärslägenheter.

Verksamheterna vid Rådgivningsbyrån och Sarah-teamet ska ses över.

Sarah-teamet består av fyra pedagoger som är specialiserade inom olika funktionshinder som hörsel, tal, motorik, autism och asperger. Rådgivningsbyrån jobbar nära psykiatrins beroendemottagning.

Beslut om besparingarna tas den 23 april.

ANN SJÖBLOM

Mer läsning

Annons