Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad säkerhet vid Alhamra

Trafiksäkerheten förbättras vid Alhamrastugan.
Före sommaren ska det finnas varningsskyltar och målarfärg på vägbanan.

Annons

I samband med att väg 77 passerar Alhamrastugan via en djup svacka ansluter väg 1068 från Närtuna. Hastigheten har länge varit nersatt till 50 på sträckan, men begränsningen respekteras dåligt av trafikanter. Enligt den utredning som Vägverket gjort beror det förmodligen på att många som färdas på väg 77 inte uppfattar att påfarten från Närtuna finns.

Trafikfaran är särskilt hög när bilister ska svänga ut från Närtuna eftersom trafiken på väg 77, från Rimbo på väg mot Uppsala, försvinner ur sikte under ungefär elva sekunder. Lika illa är det för människor som ska korsa vägen till fots för att ta sig till busshållplatsen efter att ha ställt sina bilar på pendlarparkeringen intill väg 1068.

Gång- och cykelväg

Vägsträckan har utretts med remissyttringar från boende i området och Vägverket anser att den bästa lösningen finns i ett åtgärdspaket på 975 000 kronor. Det rymmer bland annat gång- och cykelväg på 77-ans norrsida, en sjumeters flyttning av utfarten från Närtuna så att siktluckan försvinner, belysning och trädplantering.

Vägverket har även utrett dyrare lösningar, som att flytta hela vägsträckan, men har kommit fram till att de förbättringar som trafiksäkerheten då skulle få inte står i proportion till kostnaderna. Det kostsammaste förslaget ligger på över sex miljoner kronor.

Enligt projektledare Christina Eklööf på Vägverket finns det emellertid i dag inga pengar för några andra förändringar än att måla hastighetsbegränsningen i vitt på vägbanan samt sätta upp varningsskyltar som lyser upp och påminner trafikanter om hastigheten.

Så fort vintern dragit sig tillbaka och vägbanan blivit tillräckligt varm för att färgen ska fästa ska åtgärderna göras.

Mer läsning

Annons