Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offra inte eleverna

Jag har arbetat som skolsköterska vid flera av Norrtäljes skolor, och sett deras verksamhet inifrån. Varje skola har sina förutsättningar och sin egen kultur, som utvecklas i just sin kombination av lärare, elever och föräldrar.

Annons

Flygskolan har jag följt under tio års tid, och sett hur den utvecklats och vuxit till en unik skola med elever från många olika kulturer och delar av världen. Flygskolans lärare har utvecklat en särskild förmåga att ta hand om dessa elever och ge dem förutsättningar att fungera och växa in i vårt samhälle, trots en i många fall svår start i livet. Detta är en verksamhet, som inte alltid går att avläsa i betyg och statistik.

Som skolsköterska möter jag alla elever genom enskilda hälsoundersökningar och hälsosamtal, och får därigenom en mycket god inblick i varje elevs livssituation. Det jag ser bland Flygskolans elever är hur deras trygghet och tillit växer för varje år de går i skolan. Det är resultatet av lärarnas gemensamma arbete, där de lyckas se och möta varje enskild elev och ge dem det stöd de behöver för att växa, mogna och ta till sig den kunskap de behöver för att gå vidare i livet.

Att lägga ner Flygskolan är att bryta sönder och spoliera denna verksamhet. Man splittrar lärare och elever till andra skolor, där Flygskolans samlade erfarenhet och kunnande inte finns. Det är möjligt att det går att bygga upp en liknande verksamhet igen på nya skolor, men det kommer att ta många år och många elever kommer inte att klara av att bryta upp och starta om.

De politiker, som vill lägga ner Flygskolan på grund av för höga lokalkostnader i kommunen, ser inte vad de gör. Det handlar om mycket större värden, än aktuella skolhyror, som man raserar, när man rycker undan mattan för en välfungerande skola med en livsviktig verksamhet.

Jag vädjar till politikerna att se till de mänskliga värden, som Flygskolan representerar genom sin unika verksamhet. Offra inte de elever, som behöver denna skola för att växa till välfungerande vuxna.

Mer läsning

Annons