Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammal gruppledare träder in

Den nya gruppledaren för moderaterna i socialnämnden blir Birgitta Lagerlund.
- Det blir en utmaning, men det känns bra, säger hon.

Annons

Det var i går som kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (m) presenterade den nya gruppledaren. På kommunfullmäktige den 3 november kommer det formella beslutet att tas.

 Hon har lång erfarenhet och förtroende både i socialnämnden och dess förvaltning. Hon har den bakgrund som krävs för att få nämnden att fungera på rätt vis, säger Kjell Jansson.

Birgitta Lagerlund är inte ny i sin roll.

Hon har suttit i socialnämnden i cirka elva år. De första tre åren som ledamot och de åtta resterande åren som ordförande. När hon avgick för två år sedan trodde hon aldrig att hon skulle komma tillbaka.

Nej. Då ville jag inte ens sitta kvar som ledamot. Men nu är det annorlunda. Jag har funderat på det här ett tag och det känns som en riktig utmaning. Jag tycker det ska bli roligt, säger hon.

Trots den turbulens som skakat socialnämnden och förvaltningen på sista tiden så känner Birgitta Lagerlund sig trygg i sin nya roll.

Hon har inte hunnit att sätta sig in i några speciella delar av socialnämndens politiska verksamhet men är fullt medveten om de bekymmer som finns. Både ekonomiska och politiska.

Man får handla med både hjärna och hjärta. Det ekonomiska måste alltid finnas i bakhuvudet men många delar i den här verksamheten kan man inte prioritera bort. Mycket är också helt lagstyrt, säger hon.

Förvaltningen och nämnden har kritiserats för att inte hålla budgeten. Bland annat så anser förvaltningen att direktiven är för vaga från nämnden. Tänker du göra något åt detta?

Budgeten finns alltid med. Både i förvaltningen och nämnden. Att budgeten underskattas håller jag inte med om. Men givetvis så är det viktigt att politikerna är tydliga i sina budskap. Jag kommer att vara tydlig, säger hon.

Ulla Malutchenko, den moderata ledamot som avgick i protest mot kommunstyrelsens Göran Petterssons uttalanden, tycker att valet av ny moderat gruppledare är bra.

Jag blev inte förvånad. Birgitta Lagerlund är mycket duktig och drivande. Och jag tror hon vägrar gå i koppel, säger hon.

Birgitta LagerlundÅlder: 66 år

Bor: På Björkö

Familj: Tre barn, 8 barnbarn.

Fritidssysselsättning: Litteratur och trädgårdsarbete.

Politiska uppdrag just nu: Sitter med i både kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och i Tiohundra nämnden.

Mer läsning

Annons