Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vindar på Väddö

Ingen vind, men perfekt väder för att resa ett vindkraftverk.
I går kunde Wåge Forsberg i Ortala, Väddö, se hur gården fick en ny leverantör av el.

Annons

Se bildextra från resningen här

Gårdsverket är det första som bygg- och miljönämnden släppt fram sedan kommunens vindkraftspolicy börjat diskuteras. Wåge Forsberg lämnade in sin ansökan om byggnadslov i september 2006, i våras kom det positiva förhandsbeskedet för att resa en mast på 24 meter.

Riktigt så högt blev inte slutresultatet.

Vindkraftverket, levererat av Hörbyföretaget Liten vindkraft, reser sig 18 meter över marken. Dessutom tillkommer rotorn med en diameter på 12 meter. Trots allt smälter allt det nya ganska väl in bredvid äppelträden i trädgården. Gårdagens lyft med kranbil följdes av grannar och bekanta och vindkraftverket blev till och med döpt av bygg-och miljönämndens vice ordförande Roland Larsson (s) som fick ta en stege till hjälp för att avtäcka namnlappen där det stod ”Sjövind”.

Efter resningen väntade kalas och i dag fortsätter Johan Ohlin och Daniel Ohlin från företaget Liten vindkraft sitt arbete med att göra vindsnurran helt färdig för att tas i bruk.

De tre bladen ska börja snurra vid en vindhastighet på tre meter per sekund och maxvindstyrkan är satt till 15 sekundmeter.

Underhållet ska också vara minimalt, men en gång per år måste verket smörjas upp.

Då får jag ta hit en skylift, konstaterar Wåge Forsberg

Läs mer om vindkraftverket i Norrtelje Tidning.

Mer läsning

Annons