Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fartyg och plan mot tjuvfiske

Tjuvfiske är ett växande problem i skärgården. Med hjälp av nya fartyg och flygplan ska Kustbevakningens fiskeövervakning bli bättre.
– Den gamla, slipade tjuvfiskaren är redan borta. I dag handlar det främst om okunskap, säger Ulrik Sörehall vid Kustbevakningsstationen i Furusund.

Annons

EU ser allvarligt på tjuvfisket inom unionen och Sverige har de senaste åren fått skarp kritik för sitt bristfälliga kontrollarbete. Men enligt Fiskeriverket är målet klart till 2010 ska Sverige ha EU:s bästa fiskerikontroll.

Vi satsar redan i dag en hel del på fiskerikontroll både till havs och i skärgården. Det kommer att bli mer resurser till bevakningen i och med en utökad bemanning, säger Robert Primus, regioninspektör på Kustbevakningen. 

Samtidigt som intresset för fritidsfisket och problemen med tjuvfiske ökar minskar skärgårdens fiske­bestånd. Hårdast drabbade är gäddan, abborren och gösen som är populär på restaurangerna. Det organiserade fisket är det största problemet. Trolling inomskärs, där man drar betet efter båten, blir allt vanligare och är förbjuden i många delar av skärgården. 

Så länge fritidsfiskarna har alla papper i ordning och inte fiskar i förbjudna områden är allt frid och fröjd.

Men tyvärr har vi ertappat en del guidade turer där man fiskar i fredade områden, säger Ulrik Söre­hall, kustbevaknings­inspektör i Furusund. 

En annan vanlig lagöverträdelse är att nät märks ut med plastdunkar i stället för klotrunda, färgade kulor.

Många vet helt enkelt inte vilka regler som gäller, säger Ulrik Sörehall 

I sommar ska tre nya fartyg och lika många nya flygplan underlätta i jakten på tjuvfiskarna.

Både flygplanen och fartygen har särskild utrustning för övervakning till sjöss. Fartygen underlättar arbetet inom samtliga bevakningsområden, inte enbart fiskerikontrollen, säger Ronnie Willman, ställföreträdande chef för Kustbevakningens sjö­övervakningsavdelning. 

Det organiserade svartfisket är den största boven, men även för privatpersoner gäller det att ha koll på vilka regler som gäller. Den som ertappas med att bryta mot fiskelagen riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

Och vi beslagtar redskapen. Är det en guidad tur innebär det dessutom mycket dålig reklam för företaget, sammanfattar Ulrik Sörehall. 

Åsa Forsberg

Andreas Andersson

[email protected]

[email protected]

Mer läsning

Annons