Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vargattack i Riala

Vargen fortsätter att attackera tamboskap i Rialatrakten. Samma fårägare som i augusti blev av med nio får vid sin gård drabbades natten mot måndagen av ytterligare en vargattack.
– Man får nog börja vänja sig vid att det finns varg i området, säger Eva Hedberg, t.f. rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Stockholm.

Annons

Precis efter att fårägaren tagit ner akutstängslet som sattes upp efter attacken vid gården i Rumsättra i augusti slog vargen till igen.

Förmodligen tog den sig in genom samma angränsande vattendrag, säger Per Blomkvist, Länsstyrelsens besiktningsman som utrett attacken. 

Att det verkligen är en varg som dödade bagglammet kan inte med säkerhet sägas förrän de fått svar på DNA-testet som togs under besiktningen.

Analysen kan ta upp till ett år, men man får en viss näsa för det här och utifrån bettet är det med stor sannolikhet en varg, säger Per Blomkvist. 

På Länsstyrelsen som fått rapporter om varg i Södra Norrtälje och Åkersberga sedan midsommar börjar man nu höra sig runt om i landet för att samla information. Detta är nämligen första gången som en varg befunnit sig i ett ganska begränsat område under så lång tid i Stockholms län.

Först trodde man att det var en vandrande varg som vi ofta har, men nu går månaderna och den verkar inte flytta på sig, säger Eva Hedberg. 

De spår som vargen lämnat efter attackerna har skiljt sig något varför man vid Länsstyrelsen diskuteras om det också kan vara en hund inblandad eller möjligtvis flera vargar.

Oavsett om vargen ger sig av eller inte anser både Eva Hedberg och Per Blomkvist att tamboskapsägare och Norrtäljebor får börja vänja sig vid att att det finns varg i området. 

Vargstammen ökar och det finns inget som säger att det här skulle vara ett dåligt område för varg, men för ett revir behövs med än en varg, säger Eva Hedberg. 

Igår överlämnade Svenska Jägareförbundet en skrivelse till Miljödepartementet där man vädjar om åtgärder som begränsar vargstammens utbredning i Mellansverige. 

Patrik Ekström

[email protected]

Mer läsning

Annons