Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning föreslås i Tomtafallet

Om två veckor tar Bygg- och miljönämnden beslut om hur kommunen ska gå vidare i ärendet kring föroreningarna i bostadsområdet Tomta utanför Grisslehamn.

Annons

 Från tjänstemannahåll föreslår vi en kompletterande utredning eller ett vitesbelopp, säger Sara Helmersson, biträdande bygg- och miljöchef på Norrtälje kommun.

Det var 2006 som Länsstyrelsen upptäckte att marken i bostadsområdet Tomta utanför Grisslehamn var förorenat med pentaklorfenol, ett giftämne som är en rest efter det gamla sågverk som tidigare fanns på området. Norrtälje kommun har därefter begärt att markägaren och exploatören, Norrtälje byggmarknad holding, ska utreda marken med provtagningar.

Detta har gjorts två gånger, men kommunen är ännu inte nöjd.

 Provtagningarna visar på föroreningar, men de är inte tillräckligt utförliga. De har inte lyckats pricka in exakt var föroreningarna finns eller vilka platser som kan uteslutas, säger Sara Helmersson.

Inom två veckor ska bygg- och miljönämnden besluta om hur man nu ska gå vidare i ärendet.

Från tjänstemannahåll kräver vi att en kompletterande utredning görs. Annars föreslår vi att exploatören ska betala ett vite på totalt 120 000 kronor, säger Sara Helmersson.

Det har framförts kritik från boende om att kommunen har varit dålig på informera om vad som händer i frågan. Hur se du på det?

 Jag håller inte med om det. Vi har haft informationsmöten och kommunicerat handlingar med de boende i området. Alla handlingar i ärendet är dessutom offentliga, vilket innebär att de är tillgängliga i kommunhuset, säger Sara Helmersson.

Gustaf Andersson

Mer läsning

Annons