Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan ska lyfta skolan

Nu ska den negativa utvecklingen i skolan vändas av en enig nämnd.
- I verksamhetsplanen för 2009 fokuserar vi på kvaliteten, säger Anna S Pihlgren (M), ordförande i barn- och skolnämnden.

Annons

Förra året hamnade Norrtälje kommun långt ned i flera stora undersökningar som handlade om kvaliteten på undervisningen i alla svenska kommuners grundskolor. En utveckling som man vill vända. Den strävan blir tydlig i verksamhetsplanen för barn- och skolnämnden 2009.

 Vi fortsätter att satsa på läsa/skriva projekt för de yngre eleverna och vi fortsätter arbetet med ett digitaliserat systemet som gör att varje elevs individuella utvecklingsplan ska gå att följa, säger Ann S Pihlgren.

Efter mycket arbete och många diskusioner har man för första gången på många år fått fram en plan som alla partier i barn- och skolnämnden står enade bakom.

 Vi har yrkat avslag på verksamhetsplanen de sista åren. Men nu känner vi att vi kan ställa oss bakom, säger Olle Jansson (S) vice ordförande i barn- och skolnämnden.

 Vi måste lägga ned stridsyxan för att höja kvaliteten i skolan gemensamt. Det har också skett en fokusförskjutning från att planen handlat om organisation och lokaler till att den handlar om lärande och kunskapsutveckling.

Samtidigt som man är inne i en satsning på att höja kvaliteten är budgeten för 2009 bara marginellt högre än den var 2008. Partierna i nämnden är överens om att kvaliteten går att höja ändå.

 Företaget McKinsey och co har tagit fram en rapport som undersöker skolan på internationell nivå. Där kommer det fram att de länder som satsar pengar i skolan inte automatiskt är de som lyckas bäst. Det är kvaliteten på lärarna, att välja rätt lärare och bra lärarutbildningar som är det viktiga, säger Anna S Pihlgren.

Olle Jansson håller delvis med om att det går att satsa på skolan utan mer ekonomiska medel.

 Jag tror man kan göra det. Men vi hävdar fortfarande att antalet lärartjänster har betydelse. Det är en balansgång, säger han.

FAKTA

Exempel på mål i verksamhetsplanen

Alla elever som slutar årskurs tre ska ha flytande läsning och god läsförståelse.

Alla skolenheters resultat inom läsa/skriva och matematik ska ligga över resultaten prov och undersökningar 2008.

Alla elever ska garanteras en likvärdig utbildning och bedöming oavsett huvudman för skolan.

Alla barn och elelver ska ha individuella utvecklingsplaner på nätet som ska vara grund för utvecklingssamtal.

Förskollärare och lärare i de yngre klasserna ska erbjudas kompetensutveckling inom läsa/skriva och matematik.

Mer läsning

Annons