Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Numminen spelar i Norrtälje i kväll

Likt en gummiboll kommer M.A Numminen i kväll tillbaka till Norrtälje för att spela på Havspiren.
Och spellistan kommer att anpassas efter publiken.

Annons

68-årige legenden M.A Numminen från Finland är mest känd i Sverige för kultlåten ”Gummibollen”. Kvällens spelning, som arrangeras av Norrtälje bluessällskap i samarbete med Havspiren, sker tillsammans med den ständige vapendragaren Pedro Hietanen på dragspel.

Vi har jobbat ihop i över 30 år, trivs väldigt bra tillsammans och grälar aldrig. Jag ser oss snarare som en duo än att det är jag som soloartist som spelar tillsammans med min orkester, säger M.A Numminen.

Senast han var på besök i Norrtälje var för ungefär tio år sedan då han spelade på ett filosofiskt seminarium och han minns även flera besök under 1970-talet. På Havspiren i kväll kan åhörarna vänta sig en unik spellista, M.A Numminen bestämmer nämligen låtarna först samma kväll.

Jag och Pedro brukar känna av vad publiken vill ha. Vi kanske spelar två till tre låtar och sedan byter vi genre om vi ser att publiken har tråkigt, säger han.

Lite senare i höst väntar en turné i Tyskland där han även ska försöka att spela in en skiva på just tyska. M.A Numminen upplever att färre känner till honom där och därför har han lättare att skapa nytt material.

Tanken är att det ska bli en filosofisk skiva. Tyskland är som ett andningshål för mig så jag känner mig alltid kreativ där, säger M.A Numminen.

I Sverige har han på senare tid fått uppmärksamhet för sin cover på Lena Philipssons ”Det gör ont”. Förutom ett väldigt eget karibiskt arrangemang ändrade dessutom M.A Numminen lite i texten, med tillstånd från Orup. Om den spelas i kväll vill inte M.A Numminen avslöja, däremot kommer publiken självklart att få höra en annan klassiker.

”Gummibollen” måste jag alltid spela i Sverige, annars blir folk väldigt besvikna.

Den har varit kult väldigt länge, tröttnar du aldrig på att spela den?

Nej, faktiskt inte. Den är rolig att sjunga och jag tycker verkligen om låten. Dessutom är det väldigt fint när Pedro är min änglakör när vi sjunger, skrattar M.A Numminen.

Spelningen börjar klockan 19 i kväll på Havspiren.

Mer läsning

Annons