Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan borgmästaren klampa över ny bro

I går invigdes den nya bron och gångvägen över till Borgmästarholmen. Kommunalrådet Kjell Jansson klippte bandet och framförde samtidigt ett stort tack till samtliga som deltagit i projektet.

Annons

Den här bron ökar attraktionskraften för hela staden. Tjänstemän och entreprenörer har gjort ett kanonjobb. Dessutom är bron anpassad för handikappade och barnfamiljer, och det tycker jag känns väldigt bra, sa en mycket nöjd Kjell Jansson.

På kommunens ledningskontor har man arbetat sedan 2002 för att återställa Borgmästarholmen i dess ursprungliga skick. Kommunekologen Magnus Bergström har varit delaktig i arbetet och är glad över att Borgmästarholmen fått ny bro.

Ja, det här är perfekt. Vi vill att folk ska besöka ön och ta del av den vackra naturen. Här finns betesdjur och mycket att upptäcka för den naturintresserade, sa han.

Men restaureringen av bron är bara ett led i utvecklingsplanen för Norrtälje kommun.

Kjell Jansson och stadsträdgårdsmästare på tekniska kontoret, Örjan Asplund, vill att staden ska vara inbjudande för både lokalbefolkning och turister. Under de kommande två åren satsas cirka fem miljoner kronor på att rusta upp Societetsparken och å-promenaden. Broarna ska restaureras och gångvägen längs ån ska utrustas med belysning.

Det är mycket på gång. Och det känns bra att saker och ting händer. Nu är bron färdig samt gång- och cykelvägen från Kärleksudden. Det här har jag jobbat för länge, sa Örjan Asplund.

På Kvisthamraskolan hoppar man också av glädje. Borgmästarholmen är nämligen ett återkommande inslag i elevernas liv.

Här anordnar skolan aktiviteter av olika slag. I går hade hela skolan inklusive förskoleklassen Korallen samlats på ön för att springa och leka. Förskolelärarna Susanne Hemlén och Helena Forsman tycker att den nya bron är ett rejält uppsving för verksamheten.

Ja, verkligen. Det här blev ju jättebra. Vi är här rätt ofta, att det nu finns en rejäl bro inklusive en gång- och cykelväg från Kärleksudden gör att trippen ut hit blir ännu bättre.

Borgmästarholmen

Katarina HanssonEfter arkeologiska utgrävningar har man kunnat konstatera att Borgmästarholmen0 varit bebodd sedan yngre järnåldern. Namnet Borgmästarholmen kom dock till betydligt senare, nämligen 1655 då Norrtälje blev stad med borgmästare.

I dag ombesörjer Norrtälje kommun skötsel av ön och arbetar sedan 2002 för att återskapa ön i dess ursprungliga skick.

Fakta: Norrtälje kommun

Mer läsning

Annons