Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får de sälja sprit från hyllan

Efter att ha kämpat i mer än sex år har Norrtälje Brenneri fått igenom att deras produkter får säljas direkt från hyllan på Systembolag, och inte bara genom beställningar.
– Man blir väldigt glad. Både för kundernas och ens egen skull, säger Richard Jansson från bränneriet.

Annons

Ett nytt system på Systemet gör att Norrtälje Brenneris produkter nu säljs i det ordinarie sortimentet på Norrtäljes systembolag, istället för i beställningssortimentet som tidigare.

Nu kan kunderna köpa Roslagens eget på Roslagens egna bolag, säger Richard Jansson från bränneriet.

I mer än sex år har Kristina Anerfält-Jansson och Richard Jansson kämpat för att få sälja sin sprit direkt från hyllan på Systembolaget.

Vi trodde att det skulle vara lätt att sälja till bolaget, men de har ett väldigt kraftigt regelverk som gör det svårt för en småskalig producent, säger Richard Jansson. 

Tidigare har den som varit sugen på Roslagssnaps varit tvungen att lägga en beställning hos Systembolaget som i sin tur fått göra en beställning av bränneriet. Tack vare en ny lag, som säger att lokala producenter har rätten att ansöka om att få in sina produkter i den närmaste systembolagsbutiken, kan 

Norrtäljeborna nu lägga sin lokalproducerade snaps i kundkorgen och betala vid kassan och sedan är allt klart.

Det är fantastiskt både för oss och för våra kunder, säger Richard Jansson. 

Även personalen på Systembolaget uppskattar det nya systemet.

Säg att det kom tio beställningar på en dag. Då fick vi lägga in tio separata beställningar, flaska för flaska. Det är helt klart enklare rutiner nu, säger Sofia Lind Hellström från Systembolaget på Tullportsgatan. 

Produkterna som tagits in är Roslagspunsch, som till och från funnits på Systembolaget på dispens, och Roslagssnaps. Men vill man prova den lokala snapsen får man vara beredd att betala: en halvliter päronsnaps kostar 790 kr, som den allra finaste maltwhiskeyn.

Produkterna görs på ren frukt. Det är lokala, kravodlade råvaror som gör att det blir en väldigt exklusiv produkt, säger Richard Jansson. 

Nils Eriksson

[email protected]

Mer läsning

Annons