Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu bjuds det upp till sista dansen

Danslägret går in på sina sista dygn. I sommar har drygt 2 500 dansare från hela världen deltagit under de fyra veckor lägret pågått.
– Det är fantastiskt att lägret kan fortsätta år efter år. Det har varit väldigt lugnt och skönt denna sommar och otroligt välorganiserat, säger Jennie Norrman från Uppsala.

Annons

Det är förmiddag klockan halv tio. Danslägrets deltagare börjar så sakteliga vakna upp i sina tält och husvagnar, trötta efter nattens dans som ofta dröjer sig kvar långt in på morgontimmarna. Andra är redan upp och i ett tält på skolgården är dansen i full gång. Dansledaren Carolene Hinds, rör sig rytmiskt på dansgolvet och hennes dansgrupp följer efter med samma rytm och känsla.

Jenni Norrman, från Uppsala kan inte tänka sig en sommar utan dansläger i Herräng. Av de 26 dansläger som arrangerats i Herräng han hon varit på 14 av dem.

I år är hon gäst och har dansat på kvällar och nätter i två veckors tid.

Har man varit på här så många år får man många vänner, säger Jennie Norrman. 

Hon berättar att folk dansar hela nätterna.

Kvällsdansen börjar tio och ett gäng dansar till 2-3 tiden på natten, då nya gäng kommer. I morse var det knökfullt här på dansbana klockan sju på morgon, och många hade dansat hela natten, säger hon.

Herräng, med drygt 300 bofasta själar, formas till en mångkulturell oas för dansare under de tre veckor som lägret pågår.

Lägret får positiva effekter på samhället i stort. Rum hyrs ut och ortens livsmedelsaffär drar in cirka 30 % av den totala omsättningen under danslägrets fyra veckor.

Ryssarna köper cider, amerikanarna ska ha jordnötssmör och det går åt massor av wienerbröd och av bananer säljer vi fyra kartonger i veckan mot normalt en, berättar Birgitta Berg-Salmi, handlare på orten. 

Dansläraren Chazz Young dyker upp vid affären och han berättar att hans far, den legendariske dansaren Frank Manning som är över 90 år och nära nog gästat alla dansläger, fick ställa in sin resa till Herräng i år. Frank Manning halkade i ett badrum och skadade sig

Men han hälsar att han kommer nästa år, säger sonen Chazz, som är på väg till ett av sina sista danslektioner. På lördag stänger danslägret och då åker alla hem.

Emmi Wilhelmsson i receptionen säger att årets dansläger har haft en bättre organisation än tidigare.

Vi har också gett ut ett häfte där vi berättar vad lägret står för och vår inriktning. Syftet är att få alla delaktiga. Lägret växer och de krävs mer och mer boenden, snart når vi en gräns då vi måste börja tänka på hur vi kan fortsätta att utvecklas, säger Emmi Wilhelmsson.

Gunilla Flink-Lindström [email protected]

Mer läsning

Annons