Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det husbil som gäller

Försäljningen av husbilar fortsätter att öka medan husvagnsförsäljningen minskar. Det visar en färsk prognos som presenterades i samband med årets husvagns- och husbilsmässa på Elmia i Jönköping i mitten på september.

Annons

Den totala försäljningen av husbilar och husvagnar kommer dock att ligga på samma nivå i år som föregående år. Enligt en prognos från HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund) kommer det i år att säljas nya husbilar och husvagnar för cirka 3,5 miljarder kronor.

Under 2009 väntas en liten nedgång i försäljningen, men redan året efter beräknas siffrorna vara tillbaka på årets nivå.

Det mest anmärkningsvärda med de nya siffrorna som tagits fram är att försäljningen av husvagnar minskar i år jämfört med 2007. Nedgången beräknas bli 11,5 procent. I fjol nyregistrerades 6 323 husvagnar i Sverige. I år beräknas antalet minska till 5 600.

I pengar handlar det om en nedgång från cirka 1,6 miljarder kronor till cirka 1,4 miljarder.

Däremot säljs det alltså allt fler husbilar. 2007 nyregistrerades det 3 207 husbilar i landet. I år beräknas den siffran stiga till 3 500 husbilar. Em ökning med drygt nio procent.

I pengar handlar det om en ökning från cirka två miljarder i fjol till lite knappt 2,2 miljarder i år.

En fäsk undersökning som mässarrangören gjort bland svenska återförsäljare visar att snittpriset på en ny husvagn är 250 000 kronor. För en husbil är snittpriset 625 000 kronor. Trenden att det blir allt mer populärt med husbilar kommer att fortsätta, enligt bedömare i branschen.

- En stor anledning till det är att 40-talisterna nu har börjat gå i pension. Det är en grupp som är välmående på många sätt, fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. 40-talisterna är också resvana och många i den här generationen säljer nu sommarstuga och skaffar sig husbil istället, säger Lars Erik Paulsson, kanslichef på HRF.

Priserna på nya husbilar varierar väldigt kraftigt. Det finns mindre bilar för under 400 000 kronor. För den med fet plånbok finns det betydligt större och dyrare alternativ. Til exempel en nio meter lång Globetrotter XXL för cirka två miljoner. 

Årets husbils- och husvagnsmässa i Jönköping lockade rekordmånga besökare. Elmiamässan hade besök av 41 646 personer i år jämfört med 39 732 i fjol.

- Årets mässa visar att det finns ett starkt intresse för camping på den svenska marknaden, trots oron för lågkonjunktur. Det är en positiv signal som bekräftar branschens egen prognos och visar att dystermakarna har fel, säger Jörgen Nyström, projektledare för årets mässa.

42 husbilsmärken och 21 husvagnsmärken fanns på plats på Elmia-mässan i år.

- Det är unikt att samtliga märken på den svenska marknaden samlas under ett och samma tak, säger Jörgen Nyström.

[email protected]

Kenneth Johansson

Mer läsning

Annons