Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NTF-kritiserar farliga vägskyltar

Som många andra städer har Norrtälje kommun satt upp reklamskyltar utmed vägen för att locka och informera. Nu kommer kritik från NTF som tycker att skyltarna är trafikfarliga.

Annons

Längs E18 in mot Norrtälje från den södra kommungränsen sitter i dag ett 20-tal skyltar med budskap om alltifrån golfbanor, byggfirmor till hamburgerrestauranger. NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) kritiserar reklamen och kallar den trafikfarlig och distraherande.

En av skyltarna vid E18 tillhör Norrtälje kommun. Det är strax efter Ledinge trafikplats som det sitter en stor vit skylt där det påannonseras om kommande kulturevenemang. Skylten sattes upp i samband med Heliga Birgitta-jubileet 2003 och kom till på initiativ av förre kommundirektören Mats Törnqvist.

Det är ett bra sätt för kommunen att informera inkommande bilister om aktiviteter i kommunen, säger Christina Nilsson som är kanslichef på Norrtälje kommun. 

Vad säger du om NTF:s kritik att den är trafikfarlig? Eftersom vår skylt har tillstånd är det inget vi har diskuterat, säger hon. 

För att få sätta upp en reklamskylt inom tätbebyggt område (detaljplan) krävs en ansökan om bygglov hos kommunen. För skyltar utanför detaljplanen ansöker man hos länsstyrelsen. Kommunens skylt vid Ledinge är en sådan. 

Ett tillstånd utanför detaljplanen kostar enligt länsstyrelsen några tusenlappar. Tillståndet gäller oftast i obegränsad tid. Trots detta är det få av reklamvägskyltarna i Norrtälje kommun som har ett sådant.

Sedan 1999 handlar det om ungefär tio skyltar med tillstånd, säger Björn Lundin, jurist på länsstyrelsen. 

Bevisligen finns det fler skyltar än så. Och enligt Vägverket är situationen problematisk:

Det är ett detektivarbete att reda ut vem som har tillstånd eller inte. Det räcker inte som företagare med att ha tillstånd från markägaren. Om inget tillstånd finns från länsstyrelsen eller kommunen ska skylten plockas bort, säger Bo Göingberg, trafikingenjör på Vägverket. 

Kommunen och Vägverket ansvarar tillsammans för att skyltar utan tillstånd ska tas bort. 

Gustaf Andersson

[email protected]

Mer läsning

Annons