Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NT:s journalistik gör skillnad i kommunen

Den 20 januari 2017 lanserar NT den nya betaltjänsten Plus - detta för att höja värdet på den lokala journalistiken. Och vi vet att vår journalistik har lett till stora avslöjanden och livsavgörande ögonblick för människor. Här är några av de nyheter som gjort skillnad.

Annons

Kvittoskandalen: NT:s granskning gav ändrade rutiner

NT avslöjar 2015 att två kommunala chefer brutit mot Norrtälje kommuns alkoholpolicy. Kommunens kreditkort har använts för inköp av stora mängder alkol i samband med konferenser och möten. Dagen därefter framkommerdet att de även använt korten för privata inköp. Bland annat har kommunen betalat för ett SL-kort för ungdom som dåvarande IT-chef Michael Eklund köpt.

Vill du också ta del av NT:s granskning? ► Prova vårt nyhetspaket Plus, första månaden för endast 1 kr. Köp nu!

Redan prenumerant? ► Aktivera ditt konto här

Dåvarande kommundirektör Per Nordenstam, som attesterar chefernas utlägg, tar på sig ansvaret för att kvittona har passerat. Kommunens revisorer går ut och fördeömer kortköpen.

LÄS MER: Kommunchefer bröt mot alkholpolicy

LÄS MER: Köpte privat SL-kort för kommunens pengar

Bara tio dagar efter avslöjandet får IT-chefen sparken och tvingas betala tillbaka 32 000 kronor. Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) delar ut ett varning i form av en skriftlig erinan till två höga chefer.

En månad efter första avslöjandet ändrar kommunen sina betalningsrutiner. En åtgärd är att man stoppar de generösa kreditkorten.

LÄS MER: IT-chef får sparken efter NT:s granskning

LÄS MER: Kreditkort dras in efter NT:s avslöjanden

LÄS MER: Kvittoskandalen steg för steg

Kommundirektör Per Nordenstam var en av de toppchefer som fick gå efter NT:s avslöjande om VA-haveriet.

VA-haveriet: Toppchefer hemlighöll rapporter

2014 kräver Norrtälje kommun kräver 300 va-abonnenter på Rådmansö på 15 miljoner kronor. Detta efter att kommunen har tagit ut fel taxa. Ett hundratals fastighetsägare överklagar.

I februari i 2015 kommer det fram att kommunens miljardprojekt, att bygga ut vatten och avlopp i 89 ytterområden, håller på att havera. Detta visar en intern avvikelserapport. Prognoser visar att det ska bli 300 miljoner kronor dyrare och kommer att försenas.

Faktureringsmissen på Rådmansö är bara toppen av ett isberg.

LÄS MER: Stora brister i kommunens vattenprojekt

Kommunens revisorer kritiserar kommunstyrelsen starkt för hur va-utbyggnaden har sköts. En anmärkning delas ut till kommunstyrelsen.

LÄS MER: Toppchefer hemlighöll VA-rapport

I slutet av april avslöjar NT att kommundirektörerna Per Nordenstam och Tommie Eriksson hemlighöll avvikelserapporten för politikerna ett halvår. ”Det var inte läge, allra minst eftersom det var valår”, ansåg kommundirektörerna enligt revisionsrapporten. Kommunens revisorer anklagar Nordenstam och Eriksson för grovt tjänstefel.

Kort därefter sparkar kommunstyrelsen kommundirektören Per Nordenstam. Veckan efter får även vice kommundirektör Tommie Eriksson sparken.

LÄS MER: Kommundirektör sparkad - får en årslön

LÄS MER: VA-skandalen steg för steg

Det nya bidraget gör att det blir enklare för Hallsta IK att bedriva verksamheten, med bland annat utgifterna för att hålla igång Holmenrinken.

Holmenrinken: Ishallen i Hallstavik räddad

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att sänka anläggningsbidraget till Hallsta IK med 300 000 kronor. En stor konsekvens skulle bli att ishallen tvingade slå igen eftersom att HIK inte hade råd att hålla igång Holmenrinken under våren. Det här skrev NT den 11 december 2015.

Efter att ha följt händelseutvecklingen i NT de senaste månaderna tog 75-årige Ove Bergström ett beslut. Han tog saken i egna händer och gick in med ett bidrag på 50 000 kronor så att ishallen kan hålla öppet minst en månad till och över det kommande sportlovet.

"När jag kom hem från ishallen fick jag beröm av sambon för att jag gjort något bra", säger pensionären till NT den 11 februari.

Men Norrtelje Tidning slutade inte att bevaka ärendet. Oves bidrag var ju en kortsiktig lösning och Holmenrinkens framtid var fortfarande i fara. Nyhetsartiklar och debattartiklar fortsatte att publiceras. Så den 5 januari 2017 stod det klart att Norrtälje kommun ökar bidraget till Hallsta IK och vi skrev så här på norrteljetidning.se: "i år är det helt andra tongångar efter kommunens nya satsning som ger klubben 700 000 mer i bidrag".

– Det känns fantastiskt bra såklart, säger föreningens vice ordförande Anders Gustafsson.

LÄS MER: Hallsta IK kan tvingas stänga Holmenriken

LÄS MER: Ove, 75, räddade vårsäsongen i Holmenrinken

LÄS MER: HIK jublar över nya miljonbidraget

Ovanstående exempel är bara ett axplock av de artiklar som har gjort skillnad för såväl enskilda människor som delar av lokalsamhället. Nu inför vi plusmärkning av vår lokala kvalitetsjournalistik för att kunna garantera fortsatta granskningar, avslöjanden och kartläggningar.

Som kund på något av våra paket har du automatiskt tillgång till alla våra artiklar på norrteljetidning.se och i appen.

Vill du också ta del av NT:s granskning? ► Prova vårt nyhetspaket Plus, första månaden för endast 1 kr. Köp nu!

Redan prenumerant? ► Aktivera ditt konto här

Mer läsning

Annons