Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NT lanserar Plustjänst efter nyår

Snart kommer NT att börja ta betalt för en del av sina artiklar på nätet. Den nya så kallade Plustjänsten ska nås genom ett digitalpaket, men den som redan har en prenumeration behöver inte ändra något.

Annons

Snart inte gratis längre.

– Det som händer är att 40 till 60 procent av våra artiklar blir Plusmärkta. Man kommer inte att kunna läsa dem gratis längre, utan man behöver ett abonnemang, antingen en vanlig pappersprenumeration eller en digital, säger NT:s chefredaktör Olov Carlsson.

Vilka artiklar är det som kommer att plusmärkas?

– Generellt kan man säga att vi ska plusmärka det som är unikt för NT och som bara vi berättar. Vanliga händelsenyheter som kan anses vara allmänt kända kommer fortfarande att vara gratis, säger Olov Carlsson.

Varför gör vi den här förändringen?

– Vi har alltid tagit betalt för vår journalistik, och det gäller alla andra tjänster i samhället också. Sedan har vi haft en konstig anomali i några år då vi trodde att vi skulle kunna finansiera allt på nätet genom annonsintäkter och det kunde vi inte. Vi måste ta betalt för de värden vi har, säger Olov Carlsson.

Vilka krav ställer det här på journalistiken?

– Det som är så fantastiskt med vår digitala plattform är att vi kan se exakt vad folk vill läsa, och det kommer vi att följa mycket noggrant. Det som är nära och berör blir läst, och det kommer vi att skriva. Jag tror att vi behöver förstärka den djuplodande journalistiken på NT, men det är inte så att allt plusmaterial ska vara grävande journalistik. Där vi känner att historien är så stark att läsaren kan betala för den, där kommer vi att ta betalt. Rena sportresultat blir gratis, men filmen från speedwayfinalen blir inte det, säger Olov Carlsson.

NT:s avgående chefredaktör Olov Carlsson.

Övergången till plustjänsten kommer att genomföras som ett samarbete mellan nyhetschef, deskchef och chefredaktör. Ett nytt abonnemangspaket ska lanseras i slutet av november, men gamla abonnemang och prenumerationer är förstås helt giltiga även fortsättningsvis. Den som redan betalar för tidningen skriver bara in sin vanliga abonnemangskod när det nya systemet lanseras andra veckan i januari.

Övergången till Plus

Inom hela Mittmediakoncernen, som är Norrtelje Tidnings ägare, pågår just nu ett arbete med att börja ta betalt för delar av innehållet på webben. Senast ut att införa Plustjänster är st.nu (Sundsvalls Tidning), allehanda.se, op.se (Östersunds-Posten), ltz.se (Länstidningen Östersund), tidningenharjedalen.se.

Mer läsning

Annons