Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nougattoscaformar

Annons

Ingredienser (ca 30 st):

Deg:

4,5 dl vetemjöl

0,75 dl strösocker

200 gr smör

1 ägg

Fyllning:

125 gr mjuk nougat

Toscaknäck:

200 gr blandade nötter ( hasselnötter, valnötter, pecannötter och mandel blir bra, tycker jag)

150 gr smör

1 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

Gör så här:

Börja med att blanda samman alla ingredienser till degen, det går snabbt i en matberedare. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader och häll ut hasselnötterna på en plåt; rosta dem hastigt och gnugga sedan bort så mycket som möjligt av skalen genom att gnugga nötterna i en kökshandduk.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader, tryck ut degen i små formar (typ ”småbrödsformar” som ställts på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, passa noga så att de inte bränns.

Skär under tiden upp nougaten i 30 något sånär lika stora bitar. Lägg en bit nougat i varje form så fort kakorna kommer ut ur ugnen. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i ca 15 till 20 minuter, eller tills kolan börja tjockna, utan att röra om.

Ta kastrullen från värmen. Bryt valnötter och pecannötter i mindre bitar, grovhacka mandeln och blanda slutligen ner dem tillsammans med de rostade hasselnötterna i smeten.

Skeda över blandningen i formarna, låt kallna och njut. Förvara kakorna/godiset i kylen.

Mer läsning

Annons