Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljes äldre får långväga middag

Maten till ungefär 150 äldre och handikappade i Norrtälje tätort lagas numera av företaget Dafgård utanför Lidköping, 40 mil bort.
Lådorna ersätter de portioner som tidigare levererats från köket vid ROS i Norrtälje.

Annons

Avtalet med Dafgård gäller i sex månader med möjlighet till sex månaders förlängning.

Samtidigt funderar Tiohundraförvaltningen på hur det ska ordnas med maten i framtiden. En ny upphandling är på gång och den kommer troligen att gälla ungefär 300 portioner till äldre och handikappade i hela kommunen.

Detaljerna är inte klara ännu men en variant kan vara att dela upp upphandlingen i mindre områden och att försöka få fram lokala leverantörer.

En sak är i alla fall säker. Varken isterband eller kyckling i currysås får Karl-Erik Häger, 86 år, i Norrtälje att längta till bords.

Nu får det vara slut, säger han och berättar att han sagt upp leveranserna från Tiohundra.

Kostnader för maten från Dafgård* En portion ”vanlig mat” och transport Lidköping-Norrtälje kostar 31,50 kronor.

* En portion specialanpassad kost och transport Lidköping-Norrtälje kostar 54,50 kronor.

* Tiohundra ABs ersättning för att köra ut maten till beställarna är 56 kronor per portion. I det ingår ordermottagning, beställning till Dafgård, samordning och transport ut till äldre och handikappade.

Karl-Erik Häger ger inte mycek för den nya maten. Foto: Bo Åhs

 Karl-Erik Häger har sagt upp maten från Lidköping

Varken isterbandet eller kycklingen i currysås får Karl-Erik Häger i Norrtälje att längta till bords.

 Nu får det vara slut, säger han och berättar att han sagt upp leveranserna från Tiohundra.

Fram till i slutet av sommaren levererades matlådorna från tillagningsköket vid ROS i Norrtälje hem till ungefär 150 äldre i staden med omnejd.

 Det var fin och god mat.

Men de nya portionerna från Dafgård ger han inte mycket för.

 Jag tror att många slutat beställa. Mat ska smaka för ögonen också.

Portionen med isterband och stuvad potatis innehåller även några nävar ärter, men inga rödbetor.

Allt är vakuumförpackat med en noggrann redogörelse för ingredienserna på baksidan av förpackningen.

 Det är nästan helt omöjligt att få upp förpackningen och när jag har läst vilka ingredienser som maten innehåller känner jag mig på gränsen till mätt.

Karl-Erik Häger är fostrad hemifrån till att mat är något viktigt och det har han hittills levt efter i hela sitt 86-åriga liv.

Några dagar i veckan lagar han numera sin egen mat och dessutom har han gått över till att köpa fryst mat från andra leverantörer i affären. Det blir billigare än de 42 kronor han fått betala för att få matlådorna från Dafgård hemkörda.

Samtidigt menar han att för många som kommit långt upp i åren borde huvudmåltiden vara som en extra medicin. Det ska inte vara ”tråkigt, kladdigt och smaklöst”.

 Undrar hur många i den så kallade beslutskedjan som provätit i 14 dagar och godkänt?

Och Karl-Erik Häger har ett råd till politikerna:

 Se till att maten lagas i närheten.

Mer läsning

Annons