Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljepoliser ska hålla ordning i Göteborg vid nazistmarschen på lördag

Vid Nordiska motståndsrörelsens tillståndsgivna demonstration i Göteborg på lördag den 30 september kommer polisnärvaron att vara stor. Poliser från hela landet har kommenderats dit, så även från Norrtälje.

Annons

Uppåt tusen nazister och många tusen motdemonstranter väntas till centrala Göteborg på lördagen.

– Vi skickar poliser till Göteborg. De ingår i särskilda polistaktiken, SPT, och är särskilt utbildade för den här typen av händelser, säger Björn Cewenhielm, lokalpolisområdeschef i Norrtälje.

– De har oftast varit med på kommenderingar som tangerar det som kan hända i Göteborg.

Björn Cewenhielm, lokalpolisområdeschef i Norrtälje.

NMR hade först tillstånd från polisen att gå från Svenska mässan, där Bokmässan just nu pågår, till Gustav Adolfs torg i Nordstaden. Förvaltningsrätten har sedan beslutat att marschvägen ska kortas, så att nazisterna inte stör utanför Bokmässan och inte heller passerar i närheten av en synagoga där den judiska högtiden Jom Kippur firas.

Företrädare för NMR har antytt att de kanske inte kommer att bry sig om rättens beslut, som de överklagat. Enligt Göteborgsposten väntas vänsterextrema motdemonstranter komma med buss från Danmark och Norge. Dessutom tillkommer många tusen fredligare motdemonstranter finnas på plats längs marschvägen.

Cewenhielm vill inte säga hur många Norrtäljepoliser som ska delta i Göteborg, men poängterar att insatsen inte kommer att påverka bemanningen i Norrtälje i helgen.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj 2017.

Mer läsning

Annons