Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljekrog håller inne löner

Pontus Wiitavaara väntade förgäves på slutlönen från restaurangen i Norrtälje kommun.
Först när han vände sig till kronofogden fick han betalt.

Annons

I januari i år började Pontus Wiitavaara som köksbiträde på Norrtäljekrogen. Redan första lönen var försenad, i två veckor.

När jag hotade att sluta fick jag betalt. Sedan fungerade allt bra till maj då jag sa upp mig för att börja studera. Då fick jag varken min sista lön eller semesterersättningen, säger han.

Skyllde på banken

Lönespecifikationen kom visserligen med posten men några pengar på kontot syntes inte till.

Ibland skyllde arbetsgivaren på banken, andra gånger var det revisorns fel, berättar Pontus Wiitavaara.

Han ångrade snabbt att han inte gått med i facket. Lösningen, efter många fruktlösa telefonsamtal till krögaren, blev i stället att vända sig till kronofogden.

När krögaren fick kravet från fogden hotade han att stämma mig för att jag oskäligen krävde honom på pengar. Jag blev stressad och mådde inte bra, säger Pontus Wiitavaara.

Till sist betalades lönen ut i omgångar. Sista utbetalningen gjordes den 21 augusti, nästan tre månader efter anställningens slut.

Det var struligt eftersom jag var utan pengar hela sommaren, säger Pontus Wiitavaara.

Daniel Green råkade ut för ungefär samma sak som Pontus Wiitavaara. Han jobbade som bartender på Norrtäljekrogen förra sommaren, men fick ingen lön.

När han frågade varför fick han beskedet att han inte fyllt i tjänstgöringslistorna ordentligt.

Men jag hade en kollega som kunde intyga att jag gjort det. Då vände jag mig till personalchefen men där fick jag ingen hjälp, säger Daniel Green.

Under två-tre månader ringde han varje dag till krögaren.

Många samtal slutade med att han la på luren. Men till sist fick jag min lön, säger Daniel Green som ett drygt år senare är rejält besviken på arbetsgivaren.

Inte en chans att jag jobbar där igen. Det är det sämsta jag varit med om och det värsta är att jag känner flera som behandlats på samma sätt, säger Daniel Green.

NT har varit i kontakt med ytterligare en före detta anställd som berättar en liknande historia. Mannen, som vill vara anoym, jobbade som diskare på krogen under ett par månader.

Jag fick också vänta en längre tid på slutlönen, säger han.

NT har varit i kontakt med Norrtäljerestaurangens krögare, som inte vill kommentera kritiken från krogens före detta anställda.

Mer läsning

Annons