Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljeföretag värmer ishotellet i Jukkasjärvi

Norrtäljeföretaget Solarus ska värma upp ishotellet i Jukkasjärvi. Men tanken är inte att smälta hela bygget.
–Våra solfångare ska ge varmvatten till hotellets tvättmaskiner, säger Solarus vd Niclas Stenlund.

Annons

Det lilla företaget som levererar 25 solfångare till den världsberömda isanläggningen 20 mil norr om polcirkeln är en solskenshistoria för båda parter.

Ishotellet ska minska sina utsläpp och vara koldioxidneutralt 2015. Installationen av solfångare på hotellets tvättstuga är en del i det arbetet.

Och för Solarus betyder uppdraget mycket.

Det är inte vår största leverans men det är en prestigeorder. Vi hoppas att den kan hjälpa oss att få andra jobb, säger Niclas Stenlund. 

Det kan också bli aktuellt med ytterligare uppdrag åt ishotellet. Niclas Stenlund bekräftar att man haft vissa kontakter.

Men det är inget vi kan gå ut med i dag. 

Samarbetet med ishotellet sker genom Solarus samverkan med Gävle energi. Energibolaget har ett övergripande ansvar för hotellets energilösningar.

I det arbetet är solfångarna en liten men viktig pusselbit.

Att ha sådana på taket signalerar miljötänkande, säger Niclas Stenlund.

De 25 solfångarna ska producera drygt 25 000 kilowattimmar värmeenergi per år. Det motsvarar fem hushållsförbrukningar varmvatten under ett år. 

Just nu är Niclas Stenlund och kollegan Kaj Hägerström i färd med att packa de 31 kilo tunga solfångarna. De ska sättas upp av ett lokalt företag inom kort.

De måste upp före vintern och den börjar snart där uppe, säger Niclas Stenlund. 

Om solvärmen räcker till mer än tvättstugans förbukning ska överskottet skickas ner i bergvärmepumpens tre borrhål. En stor del av hotellanläggningen värms upp med hjälp av bergvärme. Solarus startade 2006 men försäljningen kom i gång på allvar först kring årsskiftet 2007-2008.

Bolaget siktar främst in sig på större objekt, till exempel industrifastigheter och flerfamiljshus, eftersom de är lättare att räkna hem ekonomiskt. Solfångare med komplett utrustning till villor kostar totalt cirka 60 000 kronor och det anser många vara i dyraste laget

Det är framför allt bristen på installatörer som driver upp priserna, säger Niclas Stenlund. 

Han beskriver marknaden som slumrande. Om den ska få rejäl skjuts måste priserna pressas ytterligare.

Målet är en avskrivningstid på tio år. Då blir solfångarna riktigt attraktiva. 

Johan Sverke

[email protected]

Mer läsning

Annons