Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljebo kämpar emot avlyssningslag

Hon kallar den nya lagen Lex Orwell och klär sig i vitt för att visa sitt motstånd. Norrtäljebon Farmor Gun är en av bloggsfärens tuffaste motståndare till FRA-lagen.

Annons

Upproret mot FRA-lagen har exploderat på internet. Hundratals bloggare driver kampanj mot förslaget. En av dem är Farmor Gun - i andra kretsar mer känd som Gun Svensson, engagerad pensionär. 

Jag är en sann anhängare av demokrati. Det är därför som jag försöker stoppa det här förslaget, säger hon. Personer från vänster om vänster och höger om höger är emot. Nyligen gick tankesmedjan Timbro och Ordfront ihop och ordande ett seminarium om lagen. Att sådana motpoler kan förenas säger något om hur viktig den här frågan är. 

Den var hennes son som öppnade bloggvärlden för henne. Nu skriver hon minst ett inlägg om dagen. Det har hon gjort sedan december 2006. Den senaste veckan har det blivit fler inlägg.

Under resans gång har jag lärt mig massor, säger hon och redogör snabbt för hur all internettrafik via olika servrar kan kopieras in i FRA:s superdatorer för att sedan landa under ögonen på myndighetens tjänstemän - om lagen går igenom. Gun Svensson tycker det är integritetskränkande. Hon vill inte att storebror ska övervaka hennes arbete vid datorn.

Det är inte första gången en FRA-lag är uppe till diskussion. Redan före regeringsskiftet la dåvarande justitieminister Thomas Bodström (s) ett förslag om utökad avlyssning av data- och teletrafik. Förslaget kom aldrig till beslut den gången. Och för ett år sedan, då försvarsminister Mikael Odenberg (m) lade ett snarlikt förslag tvingade oppositionen fram en ettårig bordläggning. Under tiden som gått har egentligen inget hänt med vare sig förslag eller argument. 

I dag debatterades frågan i riksdagen och i morgon, onsdag, väntas FRA-lagen gå igenom.

För att fälla förslaget behöver fyra riksdagsledamöter från allianspartierna rösta nej. Men det är ytterst osannolikt att det kommer att ske, även om det finns borgerliga kritiker.

Och det är en springande punkt i min kritik. Riksdagsledamöterna har avtalat bort sin rätt att rösta fritt. De som vill rösta emot förslaget skyller på politisk snuva och kvittas ut. Hur ska jag kunna lita på att den, som inte klarar av att stå upp för sin egen lagliga rätt att rösta fritt, ska klara av att försvara mina rättigheter som medborgare. 

I morgon kommer motståndarna att samlas vitklädda utanför riksdagen. 70-årige Gun Svensson är inte helt kry och protesterar på hemmaplan - naturligtvis är även hon klädd i vitt.

Häromdagen när jag satt och bloggade slog det mig att det kanske inte var så klokt. Man lämnar ju elektroniska fotspår i det man gör vid datorn. Men så tänkte jag att attans - jag kan inte vara så feg. 

Åsa Forsberg

[email protected]

0176-795 88

Kort om lagförslaget:

Enligt lagförslaget ges Försvarets radioanstalt (FRA) möjlighet att övervaka all datatrafik och alla mobilsamtal till och från utlandet. Även inrikessamtal kan avlyssnas då samtalen vid hög nätbeslatning kan dirigeras om via våra grannländer.

I lagförslaget står det att FRA måste ha tillstånd från en myndighet för att avlyssna teletrafiken. Men tillstånd ska inte behövas om "inriktningen avser regeringens eget underrättelsebehov". Syftet med avlyssningen är att spana efter ”yttre hot”. Vilka hot det handlar om specificeras inte närmare än så i lagförslaget

Enligt förespråkarna är lagen ett verktyg i kampen mot terrorism och internationell brottslighet.

Enligt kritikerna är lagen ett hot mot den personliga integriteten. Det finns även risk att den insamlade informationen missbrukas. 

Läs även

Dagens ledare: "FRA-lagen är helt meningslös ur försvarssynpunkt, men ett farligt ingrepp i den personliga integriteten". Läs mer... Ledare 9 juni: "Ge inte storebror nya glasögon". Läs mer... Farmor Guns blogg

Mer läsning

Annons