Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje kommun nominerad till nyföretagarpris

Norrtälje kan bli nya Gnosjö. Förra året vann småländska Gnosjö tävlingen Årets nyföretagarkommun. I år är Norrtälje en av nio kommuner som slåss om utmärkelsen.

Annons

Ett förstapris på 100 000 kronor ligger i potten när företaget Visma och organisationen Jobs and society nyföretagarcentrum utser Årets nyföretagarkommun för fjärde året. 

Norrtälje har nominerats tillsammans med Stockholm, Vellinge, Lund, Trosa, Åre, Sotenäs, Leksand och Borgholm.

 Vi har valt ut de kommuner som under de senaste 18 månaderna stått för den största procentuella ökningen av antalet nya företag per 1 000 invånare, säger Mats Evergren på Jobs and society.

Förra året ökade nyföretagandet i Norrtälje med 11,7 procent jämfört med 2006.

De tävlande har hämtats från nio olika kategorier efter den indelning som SCB gör av landets kommuner. Norrtälje har lyckats bäst av så kallade övriga kommuner med fler än 25 000 invånare. 

Vinnaren utses på mässan Årets företag i Stockholm den 22 oktober. Senast den 21 oktober ska de nominerade kommunerna lämna in sina tävlingsbidrag.

 De består av en redogörelse för hur kommunerna jobbar med nyföretagande, säger Lars Fredell, informationschef på Visma. 

Bolaget delar ut vinstchecken på 100 000 kronor som tidigare år gått till Strängnäs (2005), Helsingborg (2006) och Gnosjö (2007).

 Pengarna ska gå till att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet, säger Lars Fredell. 

Johan Sverke

[email protected]

Visma och Jobs and society

FAKTA Visma är en nordisk koncern inriktad på affärssystem och ekonomitjänster. Två av Vismas sju svenska dotterbolag finns i Norrtälje kommun: Visma retail och Visma collectors.

Jobs and society nyföretagarcentrum sysslar med rådgivning sedan 1985. Verksamheten finansieras av ett 35-tal organisationer, myndigheter och företag.

Tre frågor till Danlöfgren

... som är Norrtälje kommuns näringslivschef.

Vad betyder nomineringen i tävlingen Årets nyföretagarkommun?

Den visar på en framtidstro, att människor tycker att det är kul att starta företag i Norrtälje. Den underlättar också när vi söker sponsorer bland företagen till vårt nystartade nyföretagarcentrum.

Vad har ni gjort för att öka nyföretagandet?

Vi har bra rådgivning genom Nyföretagarcentrum och andra lokala aktörer som Coompanion. Sedan har vi dragit nytta av goda tider, det har varit en uthållig högkonjunktur.

Vad behövs för att utveckla företagandet ytterligare?

Det är viktigt att kommunen fortsätter expandera, att den kan tillhandahålla mark och bostäder för att öka inflyttningen. Dessutom behöver kommunen hålla en hög servicenivå. Mark- och tillståndsfrågor måste skötas på ett professionellt sätt. Sedan behövs också riktade insatser, till exempel branschstöd. 

Johan Sverke [email protected]

Mer läsning

Annons