Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje klättrar i företagsrankingen

Norrtäljes företagsklimat rankas allt högre. Kommunen hamnar på plats 87 på Svenskt näringslivs lista.
–En tätare dialog mellan kommunen och företagarna ligger bakom lyftet, säger Mia Liljestrand, biträdande regionchef på Svenskt näringsliv.

Annons

På två år har Norrtälje klättrat 109 placeringar på branschorganisationen Svenskt näringslivs ranking. Det stora lyftet kom förra året när kommunen gick från plats 196 till 122.

I år tar man ytterligare ett rejält kliv. Jag vet att kommunen jobbat hårt med de här frågorna, säger Mia Liljestrand. 

Rankingen baseras främst på enkätsvar från totalt 35 000 företag i landet. Men även statistiska fakta som nyföretagande, lönenivåer och skattesatser vägs in.

Enligt enkäten upplever Norrtäljes företagare att kommunens tjänstemän och politiker har en allt positivare attityd till näringslivet.

Företagarna är nöjda med myndighetsutövningen. Dessutom tycker de att samsynen på vad som behöver göras har ökat, säger Mia Liljestrand.

I enkäten får näringsidkarna betygsätta kommunen i olika frågor. På en skala mellan 1 och 6, där 6 är högst, får Norrtälje 3,5 i snitt. Det betyder att kommunen pendlar mellan godtagbart och bra. 

Sämst betyg får kommunen när det gäller utbyggnaden av IT och tele. Däremot uppskattar många att kommunalrådet hållet öppet hus för företagarna en gång i månaden.

Kommunens näringslivschef Dan Löfgren är glad över att Norrtälje numera återfinns på den övre tredjedelen på rankinglistan. 

Han räknar upp flera faktorer som är nödvändiga för att skapa ett vettigt företagsklimat:

Bra barnomsorg och skola, utbyggd infrastruktur, bostäder, snabba beslut och kostnadseffektivitet inom kommunal service. För att få hit och utveckla företag måste kommunen vara en bra plats att bo på. 

För att stärka företagsklimatet ytterligare efterlyser Dan Löfgren framför allt två saker. Den ena är att utveckla varumärket Norrtälje kommun, som han anser vara relativt okänt och profillöst.

Dessutom måste vi bli bättre på att ta fram mark och lokaler. Jag får många samtal från företagare som vill etablera sig här men det är svårt att tillgodose i dag, säger han. 

Johan Sverke 0176-79587

[email protected]

Mer läsning

Annons