Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje är dålig som gay stad

På lördag sker Pridefestivalens stora höjdpunkt i Stockholm. Paraden. I fjol lockade den över 50 000 deltagare och en halv miljon åskådare. Jonatan Skärling ska titta på paraden.
- För mig är kärleken viktig. Varför skulle jag inte gå ut med vem jag är, säger han.

Annons

Få homosexuella i Norrtälje kommun är öppna med sin sexualitet. Men en av dem som står upp för sin läggning är 21-årige Jonatan Skärling. Han ”kom ut” redan i trean på gymnasiet. 

NT träffar honom i Societetsparken i centrala Norrtälje. Här tillbringade han mycket av sin tid då han bodde här.

Vi brukade festa här innan vi blev arton och kom in på ställen, säger han.

I dag bor Jonatan Skärling i Bromma utanför Stockholm. Han var 13 år när han flyttade till Norrtälje och gick högstadiet på Lommarskolan.

Mina föräldrar är skilda och pappa bodde här. Jag längtade efter honom, därför flyttade jag hit.

Det var på högstadiet som Jonatan Skärling först förstod att han var homosexuell. Men det tog ett par år innan han vågade komma ut offentligt. Det skedde i trean när han gick det samhällsvetenskapliga programmet på Rodengymnasiet.

Det kändes naturligt. Men jag var osäker på hur alla skulle reagera, säger han.

Oron visade sig vara obefogad, trots att hela skolan pratade om det.

Jag var ju den enda bögen på Rodengymnasiet. Men jag led inte av det. I efterhand var det två på skolan som inte tyckte om det, annars gick det bra.

Visste din föräldrar om det innan?

Pappa frågade mig faktiskt innan jag hann komma ut och mamma säger att hon alltid har vetat om att jag är bög.

Enda gången som Jonatan Skärlings upplevt något problem på grund av sin sexuella läggning var när det kom fram en kille på Statoil i Norrtälje efter en sen kväll på det gamla utestället Okå.

Han sa att han inte gillade bögar. Det är det enda jag har varit med om.

Jonatan Skärling jobbar till vardags med utbildning och support på ett dataföretag. I framtiden är han inte främmande för att plugga ekonomi.

Och jag vill definitivt ha barn. Där tycker jag att den största fördomen finns i samhället. Helst vill jag ha biologiska barn. Det är något man ser blir allt vanligare bland homosexuella. På Prideområdet är det numera fullt med barnvagnar.

Hur är Norrtälje som gay-stad?

Skitdålig. Folk vågar inte komma ut här. Det fanns några äldre som min lärare på Roden, men annars kände jag inte till någon som var öppen. I småstäder vet alla vem man är och man träffar samma folk varje dag. Jag tror att en del är rädda för vad folk ska tycka.

Hur öppen vågar du själv vara med din läggning. Brukar du pussas och hålla handen offentligt?

Jag brukar inte bry mig om vad folk tycker. Men mamma är rädd att jag ska bli nedslagen. För mig är kärleken viktig. Varför skulle jag inte gå ut med vem jag är, säger Jonatan Skärling.

Gustaf Andersson 

[email protected]

Mer läsning

Annons